Ambitieuze tekenfilm

In recente sciencefiction films als Men in Black en Independence Day doen mensen er nog van alles aan om hun planeet van de ondergang te redden. In Titan A.E. wordt de aarde na een paar minuten opgeblazen. Het ziet er van een afstand prachtig uit. Een ruimteschip voert een aanval uit, de aardkorst kraakt en langzaam zien we de planeet van binnen uit exploderen. Heel erg hoeven we dat ook niet te vinden, want het is inmiddels 3028 en mensen kunnen ook buiten de aarde op grote ruimteschepen overleven. Een beetje erg is het wel, want op die ruimteschepen schijnt de zon niet, er groeit geen gras en er zwemmen geen dolfijnen. Het verlangen daarnaar is de motor van de film. Een slimme wetenschapper heeft ergens in het heelal een ruimteschip verstopt met de genetische gegevens van al het leven op aarde aan boord. Van dat ruimteschip kan weer een nieuwe planeet worden gemaakt. Een kaart van dit schip is in het bezit van de zoon van de wetenschapper. Zal hij het schip, de Titan, eerder vinden dan de verschrikkelijke Drej, die ook de oorspronkelijke aarde hebben vernietigd?

Titan A.E. (After Earth) is een ambitieuze tekenfilm, die het beste van Star Wars, Disney en Japanse animatie wil combineren. Voor de fijne beelden van de uit elkaar spattende aarde werd gebruik gemaakt van 3d computeranimatie. Spectaculair is ook een achtervolging van een ruimteschip tussen gigantische ijskristallen, die het schip vervormd weerspiegelen. De mensen en andere wezens die tegen deze fraaie achtergrond het leven vertegenwoordigen, zijn wel met de hand getekend. Dat is veel minder goed gelukt dan met de computerbeelden; ze zijn houterig en lijken ongeïnspireerd.

Ook het verhaal wil veel. Er zitten in Titan A.E. een vader-zoon relatie, een ontluikende liefde, lollige bijfiguren, wrede gevechten, lieve liedjes en dreunende techno en nog veel meer. De film is zowel voor volwassenen als kinderen gemaakt (wat te merken is aan het feit dat hij in bijna net zoveel ondertitelde als nagesynchroniseerde kopieën in première gaat). Veel pogingen zijn aardig, maar halen het niet bij de grote voorbeelden.

Titan A.E. is een film van Don Bluth en Gary Goldman, die al vanaf The Secret of NIMH (1982) proberen Disney naar de kroon te steken. Het lukt ze maar niet.

Bluth en Goldman namen bij Disney ontslag omdat ze vonden dat aan de traditionele, verzorgde stijl niet meer genoeg aandacht werd besteed. Twentieth Century Fox ging zes jaar geleden in zee met Bluth en Goldman. Het matig ontvangen Anastasia (1997) was de eerste film die het duo voor de studio maakte. Titan A.E is de tweede die de bioscopen haalt. De film, die 80 miljoen dollar kostte, bracht in de eerste drie weken in Amerika maar 16,7 miljoen op. Dat was de aanleiding voor Fox om de animatiestudio maar weer te sluiten. Toch is het niet uitgesloten dat er ooit nog een klassieker uit de handen van Bluth en Goldman komt.

Titan A.E. Regie: Don Bluth, Gary Goldman. Met de stemmen van Matt Damon, Bill Pullman, Drew Barrymore, Nathan Lane. In: 32 theaters. Nederlandse nasynchronisatie: Kasper van Kooten, Bridget Schuurman, Aus Greidanus, Karin Bloemen. In: 38 theaters.

    • Bianca Stigter