Voor de paarden is Sydney al begonnen

Strenge veterinaire regels staan een vrij vervoer van paarden naar Australië in de weg. Uit voorzorg gingen de paarden van de Nederland- se olympische ruiterequipe vrijdag daarom in quaran- taine. ,,Het doet denken aan de varkenspest.''

In de stallen van Alfonso Romo, de Mexicaanse zakenpartner van springruiter Jan Tops, staan tot 18 augustus elf paarden in verzekerde bewaring. Zij gaan naar Sydney, maar dat kan niet zomaar. Strenge veterinaire regels staan een vrij vervoer van paarden naar Australië in de weg. Zo was het meenemen van honden naar Groot-Brittannië tot voor kort streng verboden, uit angst voor `de invoer' van hondsdolheid.

Australië, nu nog vrij van influenza en enkele andere paardenziektes, wil dat graag zo houden en heeft zijn voorzorgsmaatregelen getroffen. Paarden uit andere landen moeten eerst zeventien dagen in quarantaine en vervolgens nog eens bijna vier weken in Australië, alvorens zij daar een piste mogen betreden. Overigens zullen de paarden ook tijdens de Olympische Spelen in quarantaine blijven. Na afloop gaan de paarden terug naar eigen land, en zijn geen quarantainebepalingen meer van kracht.

Afgelopen weekeinde brak even paniek uit rond de piste in Valkenswaard waar de Grand Prix werd gehouden. De schimmelhengst Nuevo Leon La Silla kwam in de landing na een sprong ten val en wierp zijn Mexicaanse ruiter Gerardo Tazzer van zich af. De hengst ging alleen op pad en sommige helpers maakten zich op om hem te vangen. Daarop greep de speaker in: ,,Wilt u niet aan het paard komen. Het paard is in quarantaine en daarom mag u er niet aankomen.''

Het duurde even voordat een bevoegde medewerker, gehuld in een plastic coverall, het paard had gevangen, en ruiter en paard verenigde. ,,Als iemand het paard had aangeraakt die daartoe niet bevoegd was, had het paard ergens anders in quarantaine gemoeten en zou de quarantaineperiode opnieuw ingaan'', verklaarde Ad Wagemakers, die als topsportcoördinator werkzaam is bij de Nederlandse Hippische Sportbond en verantwoordelijk voor de strikte naleving van de regels.

De stallen waarin de paarden zijn gehuisvest, alsmede de omliggende terreinen, staan dag en nacht onder toezicht. José van der Vliet houdt als beveiligingsmedewerkster nauwgezet bij wie het stallencomplex betreedt en wanneer. ,,Het doet mij denken aan de tijd dat we bewakingsdiensten draaiden bij bedrijven waar varkenspest heerste.''

Van der Vliet houdt kantoor in een container, waar de grooms (paardenverzorgers), ruiters en dierenartsen doorheen moeten op weg naar de volgende container, waar de coveralls liggen en waar gedoucht kan worden. Punt zes van de Australische quarantaineregelgeving stelt dat ,,mensen die werken met paarden in de quarantaineruimte geen andere paarden dan deze mogen aanraken. Hebben deze mensen toch contact met paarden buiten de quarantaineruimte dan moeten zij zich helemaal wassen en andere kleding aantrekken, voordat zij de quarantaine ruimte mogen betreden.''

De Australische Veterinaire Dienst heeft in Europa een inspecteur gedetacheerd die op elk gewenst moment kan binnenvallen om te controleren of de regels worden nageleefd. Bij een overtreding wordt geen toestemming verleend om naar Sydney te vliegen.

De Nederlandse paarden vertrekken op 22 augustus en zullen na aankomst direct op transport gaan naar de olympische stallen in Horse Park. De totale reisduur van stal naar stal wordt geschat op ruim 36 uur, waarbij de reis in het vliegtuig voor paarden veel prettiger is dan in een vrachtauto.

In Valkenswaard staan de springpaarden, terwijl de dressuurpaarden in de rijschool van amazone Anky van Grunsven in Erp staan. Vrijwel alle andere paarden staan in de stallen van het internationale concours hippique in Aken.

Voor de paarden zijn het twee maanden van relatieve rust. ,,Onze grootste zorg is dat Carthago niet te vet wordt'', zegt springruiter Jos Lansink. ,,We kunnen de paarden bij geen enkele wedstrijd inzetten. Voor dressuurpaarden is dat minder erg dan voor onze springpaarden, want je kunt gemakkelijker de sfeer van een dressuurwedstrijd nabootsen waar iedereen zwijgt als het graf dan die van een springparcours waar het publiek intenser meeleeft''.

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Atlanta ('96) werd een acclimatiseringperiode ingelast en die periode van inactiviteit pakte voor de Nederlandse springpaarden destijds slecht uit. ,,Toen hadden we veel jonge paarden'', aldus Lansink, die zelf pas op 19 september vertrekt. ,,Nu hebben onze dieren meer ervaring en zullen daar beter mee om kunnen gaan.''

Lansinks broodheer Leon Melchior organiseert in de tuin van zijn landgoed in het Belgische Zangersheide het WK voor jonge springpaarden en daar moet Lansink niet alleen aanwezig zijn, maar als het even kan ook nog succesvol acteren. De andere ruiters vertrekken op 12 september en vanaf 22 augustus tot de datum waarop de ruiters aankomen, zullen de verzorgers de paarden fit moeten houden.

Dat is geen probleem, vermoedt springruiter Jeroen Dubbeldam. Volgens hem kennen de grooms de paarden van haver tot gort en zijn de viervoeters derhalve in goede en vertrouwde handen. Dubbeldam is er zeker van dat de paarden in Sydney topfit staan te trappelen van ongeduld zodra het zadel wordt aangegordeld.

    • Jacob Melissen