VIN DE PECHES

Voor de bereiding van deze `perzikwijn' is een grote weckfles nodig met een halsopening die wijd genoeg is om vuistgrote perziken in hun geheel door te laten. De eerste keer dat ik deze versterkte en met perziken gearomatiseerde wijn maakte, liet ik de perziken vanaf augustus tot half december in de wijn macereren. Dat levert een zeer verfijnd smakende wijn op. Maar wie zijn ongeduld niet kan beteugelen, laat de perziken slechts een maand hun smaak afgeven aan de wijn.

Inmiddels weet ik dat vin de pêches als sneeuw onder de zon verdwijnt – hoe klein ik mijn glaasjes ook uitkies. Dus nu heb ik meerdere weckflessen met wijn en perziken in de maak zodat mijn voorraad perzikwijn tenminste de volgende zomer haalt. Tegen de tijd dat de perziken uit de weckfles gehaald worden, zijn ze een smaakbom op je bord.

Het is wel een vereiste rijpe, sappige en overgeurige perziken te bemachtigen. Die zijn meestal te vinden in de betere groentewinkels of bij Turkse en Marokkaanse winkels, waar men begrijpt dat de consument rijp, zoet, geurig en sappig fruit wil eten.

Bereiding: Blancheer de perziken in ruim kokend water gedurende een minuut, schep ze uit het water en spoel ze koud onder de kraan. Verwijder de velletjes. Vul een weckfles met de wijn, voeg de suiker toe en roer tot hij is opgelost. Laat de perziken in de weckfles glijden, doe de stop erop en laat ze 4 weken en liefst langer hun smaak afgeven aan de wijn. Giet de wijn door een fijnmazige bolzeef van kunststof over in een grote schenkkan, laat de perziken uit de weckfles glijden en vul de fles weer met de wijn.

Voeg grappa of eau de vie toe, sluit de weckfles en laat de versterkte wijn nog enkele dagen staan. Doe de pezikwijn ten slotte over in handzame, schone flessen en sluit ze goed af met een kurk. Bewaar ze liggend op een koele, donkere plaats. Schenk vin de pêches in kleine glazen als een verfijnde toegift na het eten 's avonds.

    • Florine Boucher