Vendex krijgt tik na zuinige winstraming

De koers van Vendex heeft vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een harde klap gekregen. Beleggers toonden zich teleurgesteld over de geringe stijging van de halfjaarwinst, die wordt verwacht.

Vendex stond vanmiddag rondom het middaguur 11,6 procent lager op 16,80 euro en stond vanmorgen zelfs even op een koers van 16,70 euro. Begin dit jaar noteerde het detailhandelsconcern nog een hoogste jaarkoers op 27,25 euro. De koersval was veel forser dan de daling van de AEX-index, die rondom het middaguur 0,7 procent lager stond op 675,7 punten.

VendexKBB maakte gisteren nabeurs bekend dat de winst over de eerste zes maanden van het jaar slechts een fractie hoger zal zijn dan over dezelfde periode vorig jaar. De omzet zal ongeveer 7 procent hoger uitvallen. Vendex KBB, het product van de fusie tussen Vendex en Koninklijke Bijenkorf Beheer, maakt op 5 september de halfjaarcijfers officieel bekend.

,,Wij zijn erg teleurgesteld dat ondanks de besparingen van de fusie en ondanks de bloeiende economie, VendexKBB niet in staat is om het bedrijfsresultaat met meer dan tien procent te verbeteren'', schrijft ING Barings vandaag in zijn dagelijkse bericht. ING Barings heeft vandaag het beleggingsadvies verlaagd van `koop' tot `houden' en verwacht nu een winst per aandeel in 2000 van 1,45 euro, tegen 1,64 euro in een eerdere raming.

De commissionair Theodoor Gilissen vindt dat VendexKBB in staat zou moeten zijn om het eerste half jaar van 1999 te overtreffen. ,,Het was een zwak half jaar, door het ongunstige weer'', zei analist Ebbing vanmorgen: ,,Het teleurstellende optreden van de mode-ketens is voor mij het meest in het oog springend. Slechts enkele merken zijn in staat geweest om het eerste halfjaar van 1999 te overtreffen.''

Onder de overige fondsen boekten met name de cyclische waarden vooruitgang. Chemieconcern DSM voerde met met een stijging van 0,9 procent tot 34,30 euro de lijst aan. Akzo Nobel klom 0,6 procent tot 49,18 euro.

De informatie-, communicatie- en technologiefonsen waren minder in trek. Automatiseerder Getronics verloor 1,7 procent op 17 euro precies. Het aandeel van chipmachinefabrikant ASM Lithograpy daalde 1,6 procent tot 36,65 euro. KPN daalde 4 procent in het spoor van de andere telecombedrijven in Europa.

Het aandeel van uitgever Wolters Kluwer, dat vanmiddag met halfjaarcijfers komt, veerde 0,3 procent op tot 27,36 euro. Elsevier steeg 0,2 procent. VNU deed het met een stijging van 0,7 procent van de uitgevers het best.

Internetprovider World Online klom 6,2 procent tot 12,95 euro. Gisteren werd bekend dat het Italiaanse Tiscali overnamegesprekken voert met de veel geplaagde Nederlandse branchegenoot. Het aandeel van telecombedrijf Versatel, dat over de eerste helft van het jaar een verlies meldde van 400 miljoen gulden, daalde met 2,1 procent tot 32,25 euro.