Slachtoffer zedendelict beter in wet beschermd

De Britse regering heeft een nieuwe wet aangenomen die het onmogelijk maakt voor verdachten van een zedendelict hun slachtoffer of ooggetuigen van het delict in de rechtszaal te ondervragen. Tot nu toe konden verdachten, als ze niet door een advocaat werden bijgestaan, zelf hun slachtoffer aan een kruisverhoor onderwerpen. Ook maakt de nieuwe wet het moeilijker om slachtoffers van verkrachting te vragen naar hun seksuele verleden.

De herziening van de wetgeving vormt een onderdeel van regeringsplannen voor strengere wetgeving in zedenzaken. Daartoe is ondermeer opgeroepen na de moord op het achtjarige meisje Sarah Payne. Die moord was voor het Britse boulevardblad News of the World twee weken geleden aanleiding om te beginnen met de publicatie van namen en foto's van veroordeelde pedofielen.

De zondagskrant heeft inmiddels de publicatie gestaakt nadat één van de mannen die daarin waren genoemd, was belaagd door meer dan honderd buurtbewoners. De krant zegt inmiddels 300.000 handtekeningen te hebben verzameld van voorstanders om het register van zedendelinquenten, dat de Britse overheid sinds 1997 bijhoudt, openbaar toegankelijk te maken. In de VS is een soortgelijk register wel openbaar. De krant wordt gesteund door slachtofferorganisaties en door de ouders van Sarah Payne.

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Paul Boateng heeft gezegd dat de regering niet aan de druk van de publieke opinie zal toegeven. ,,Het besluit om mensen al dan niet namen en adressen [van pedofielen] door te geven is geen zaak van kranten, en geen zaak van regeringen. Het is een zaak van de politie en de reclassering'', aldus Boateng tegenover de BBC.

Boateng hekelde de hetze-campagne van News of the World. ,,De regering is verantwoordelijk voor de bescherming van kinderen en voor het handhaven van de openbare orde. De campagne van News of the World bedreigt beide.'' De laatste weken zijn verschillende in de krant genoemde mannen bedreigd. Ook werden mensen ten onrechte aangezien voor zedendelinquenten.