Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de pro forma-zitting van de rechtbank in Almelo over de eventuele vrijlating van de twee directeuren van S.E. Fireworks in Enschede. Verder Joseph Lieberman, de running mate van presidentskandidaat Al Gore. TV2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage over de risico's van de straling van mobiele telefoons en zendmasten. Volgens de eerste wetenschappelijke signalen zou er een verband kunnen zijn tussen GSM-straling en bepaalde vormen van kanker. Meer onderzoek is echter nodig. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Onder andere over de openbare hoorzitting in Almelo waar de rechtbank een beslissing moest nemen over de vrijlating van de twee directieleden van S.E. Fireworks in Enschede. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Home ground. Zelfs op de avond van haar 100ste verjaardag verzuimt de Britse koningin-moeder niet de jaarlijks terugkerende Sandringham Flower Show te bezoeken. BBC2, 20.30-21.00u.

Koplopers. Slot van tweeluik over de Grimaldi's van Monaco. De kinderen van Grace en Rainier van Monaco proberen een normaal leven te leiden, maar dit lukt niet altijd. Albert is de enige zoon en opvolger van zijn vader en heeft volgens het publiek, een vrouw nodig. Caroline, de oudste dochter heeft al enkele ongelukkige liefdes achter de rug en het leven van Stefanie wordt gekenmerkt door rebellie en schandalen. VRT, 21.05-21.55u.

Zembla: De Holland-Amerika lijn. Herhaling van de reportage over de toename van de export van XTC uit Nederland. Vorig jaar werd er meer verdiend aan de uitvoer van pillen naar de Verenigde Staten dan aan de export van kaas. In Amerikaanse gevangenissen zitten tientallen Nederlandse XTC-smokkelaars. Ned.3, 21.19-22.00u.

Brain story. Serie over de complexe chemie in het menselijk brein. Sommige mensen verliezen het vermogen vooruit te plannen door hersenbeschadiging. Ook wordt het vermogen om taal te leren van chimpansees vergeleken met dat van mensen. BBC2, 22.00-22.50u.

Treinrampen. Eerste aflevering van een serie waarin aan de hand van gesprekken met betrokkenen en beelden verschrikkelijke treinongelukken worden gereconstrueerd. RTL4, 22.00-23.00u.

Die ZDF-dokumentation. Rechters in Duitsland worden tegenwoordig bijgestaan door experts, en ze zijn er zelfs afhankelijk van geworden. Vaak wordt het oordeel van de expert zonder meer overgenomen. Is dit een goede ontwikkeling? ZDF, 22.45-23.15u.

SPORT

Voetbal. Na de eerste helft van de vriendschappelijke wedstrijd tussen Heerenveen en Chelsea, een rechtstreeks verslag uit Oostenrijk van de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Champions League tussen Sturm Graz en Feyenoord. Na dit verslag volgt een samenvatting van de tweede helft van Heerenveen-Chelsea. TV2, 19.40-23.00u.

Op weg naar Sydney. Eerste deel van een serie waarin Olympische sporters van toen en nu worden geportretteerd. Sporters en oud-sporters vertellen over hun ervaringen en voorbereidingen. Vandaag met de zwemmers Erica Terpstra en Marcel Wouda. Gisteren op deze pagina besproken. RTL5, 22.35-23.05u.

FILM

Gross Anatomy (Thom Eberhardt, 1989, VS). Matthew Modine maakt het beste van zwak geschreven `serieuze komedie' waarin een student medicijnen er de kantjes vanaf loopt. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Rambo: First Blood, Part II (George P. Cosmatos, 1985, VS). Vervolg op eerste Rambo-film uit 1982 improviseert niet alleen op het thema van de dolkstootlegende, maar ook op de mythe van de Amerikaanse onoverwinnelijkheid. Want de ontblote, zwetende torso van Sylvester Stallone blijkt immuun voor de kogels van honderden tegenstanders. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

The Public Eye (Howard Franklin, 1992, VS). Pastiche op de film noir met subtiele hoofdrol van Joe Pesci als persfotograaf, gemodelleerd naar de legendarische Newyorker Arthur Fellig (1900-1968), bijgenaamd Weegee. In zwakke intrige wordt de public eye een private eye. Ook met Barbara Hershey. Veronica, 22.00-23.45u., met reclame.

The Sum of Us (Geoff Burton & Kevin Dowlinge, 1994, Australië). Betrekkelijk luchtig, met theatrale terzijdes uitgerust, melodrama biedt eenduidig portret van de onvoorwaardelijke vaderliefde van een weduwnaar voor zijn homoseksuele zoon in een kleinburgerlijke wijk van Sydney. Canvas, 22.55-0.35u.

Return of the Pink Panther (Blake Edwards, 1974, Engeland). Derde Panther-film met Peter Sellers als de onhandige inspecteur Clouseau, andermaal op zoek naar gestolen juwelen. Ned.1, 23.05-0.57u.

The Lost Boys (Joel Schumacher, 1987, VS). Eigentijdse vampierfilm. Gemotoriseerde tweede-generatie-hippies hangen bij gebrek aan gewicht als vleermuizen tegen het plafond. Met Kiefer Sutherland. BBC1, 0.20-1.55u.

Four Horsemen of the Apocalypse (Vincente Minnelli, 1962, VS). Krakkemikkige remake van Rudolph Valentino-vehikel uit 1921. Argentijn wordt volwassen als lid van het Franse verzet in Tweede Wereldoorlog. Met Glenn Ford en Ingrid Thulin. ARD, 0.45-3.15u., nagesynchroniseerd.

Zwerg Nase (Francesco Stefani, 1952, West-Duitsland). Filmsprookje naar Reinhard Hauff. Betoverde jongen wordt lelijke dwerg. Morgen, ARD, 10.03-11.20u., zwart-wit.

Ruthless (Edgar G. Ulmer, 1948, VS). Effectieve pulp wordt wel beschouwd als de Citizen Kane van minor auteur Ulmer. Opkomst en ondergang van een meedogenloos zakenman, gespeeld door Zachary Scott. Morgen, BBC2, 12.00-13.45u., zwart-wit.

One Minute to Zero (Tay Garnett, 1952, VS). Robert Mitchum is een Amerikaanse kolonel in Korea in vlak oorlogsmelodrama. Morgen, BBC2, 14.35-16.20u., zw.