RTL zal persraad voortaan negeren

RTL Nieuws zal de Raad voor de Journalistiek, die klachten tegen de pers behandelt, voortaan negeren. Dat heeft adjunct-hoofdredacteur Erik van Zwam gisteren aangekondigd. Volgens Van Zwam gaat de Raad te veel op de stoel van de hoofdredacteur zitten en stelt zij grenzen aan de persvrijheid.

De Raad verklaarde gisteren een klacht van hoofdofficier J.M. Vrakking tegen RTL Nieuws gegrond. Maar volgens Van Zwam dateert het besluit van RTL Nieuws al van begin dit jaar.

RTL Nieuws is er tegen dat mensen als W. Sorgdrager, oud-minister van Justitie, zitting hebben in de Raad. ,,Die gaat een oordeel vellen over zaken die justitie betreffen. Wij vinden dat dat niet kan.'' Kijkers met klachten kunnen terecht bij de hoofdredactie en de rechter, vindt Van Zwam. Eerder dit jaar besloot het opinieweekblad Elsevier om vergelijkbare redenen zich voortaan niets meer aan de Raad gelegen te laten liggen. De uitspraak van gisteren betrof een uitzending in maart, waarin RTL Nieuws verslag deed van een besloten rechtszitting in de zaak-Mink K. Tijdens deze zitting, waarin K. beweerde dat hij als informant voor justitie had gewerkt, bleef door een fout van justitie de geluidsverbinding tussen rechtszaal en persruimte openstaan. RTL Nieuws zond delen van de zitting uit, waarop Vrakking een klacht indiende. K. werd later voor wapenhandel veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf.

Volgens de Raad voor de Journalistiek moeten journalisten een rechterlijk besluit om een zaak achter gesloten deuren te behandelen, respecteren. ,,Uitgangspunt moet zijn dat het belang van de openbaarheid van de rechtspraak en de vrije nieuwsgaring bij die besluitvorming is meegewogen'', aldus de Raad. De Raad verklaarde een tweede klacht van Vrakking, tegen het NOS-radioprogramma `Met het oog op morgen', niet gegrond, omdat de uitzending niet inging op wat in de rechtszitting werd besproken. Overigens vermeldden ook andere media, waaronder deze krant, wat K. tijdens de besloten zitting had verklaard.

De Raad voor de Journalistiek had vanmorgen geen commentaar op het besluit van RTL Nieuws.