PSV zoekt het vooral in jonge talenten

De titel winnen is moeilijk, prolongatie ervan nog lastiger. Op de jaarlijkse persdag van kampioen PSV gaven voorzitter Harrie van Raaij en trainer Erik Gerets gisteren aan dat de Eindhovense voetbalclub komend seizoen voor een zware opgave staat. ,,Maar we schuwen de strijd met Ajax en Feyenoord natuurlijk niet'', zei Gerets die zich verder op de vlakte hield over de doelen die de club zichzelf voor dit seizoen heeft gesteld.

Verleden jaar had PSV weinig te duchten van de concurrentie. Ajax was dolende, Feyenoord zoekende. Vitesse en Twente kwamen op de lange termijn kracht en kwaliteit te kort, terwijl het verrassende SC Heerenveen uiteindelijk ook af moest haken. De Friezen eindigden op de tweede plaats, zestien punten achter PSV.

De Brabanders zullen dit jaar ongetwijfeld meer tegenstand krijgen, daarvan is ook trainer Gerets doordrongen. ,,Ajax komt eraan, dat hebben ze in onlangs in de wedstrijden tegen Lazio Roma en Arsenal bewezen. In Amsterdam brandt men van ambitie. Feyenoord is ook een kampioenskandidaat, terwijl clubs als Vitesse, SC Heerenveen en Twente er niet zwakker op zijn geworden.''

Maar ook PSV heeft zich versterkt. De club kocht verdediger Kevin Hofland (Fortuna Sittard), de middenvelders Adil Ramzi (Willem II) en John de Jong (FC Utrecht) en aanvaller Mateja Kezman (Partizan Belgrado). De club investeerde ruim vijftig miljoen in die spelers. Verder haalde de landskampioen de huurlingen Theo Lucius, Robert Fuchs en Claudio terug. Luc Nilis (Aston Villa) en Stan Valckx (gestopt) verlieten PSV.

De begroting van de kampioen bedraagt negentig miljoen gulden. Dat is een verhoging van veertien miljoen gulden ten opzichte van vorig seizoen. Voorzitter Van Raaij: ,,Een leuk bedrag, maar in Europa stelt ons budget weinig voor. Europese topclubs als Arsenal, Barcelona en Lazio hebben veel meer te besteden. Toch hopen we dit seizoen de eerste ronde van de Champions League te overleven.'' PSV verkocht inmiddels 27.200 seizoenkaarten, een nieuw clubrecord. Trainer Gerets werkt met een selectie van 28 spelers. Aanvaller Ruud van Nistelrooij en verdediger Eric Addo zijn nog geblesseerd, terwijl er volgens Gerets nog een aantal spelers `dringend' verhuurd moet worden. ,,Deze selectie is te groot. Sommige spelers komen op de bank terecht terwijl ze eigenlijk wekelijks moeten voetballen.''

PSV zoekt het vooral in jong talent. Liefst uit Nederland, maar wat goed is mag ook van over de grens komen. Hofland en Kezman (beiden 21 jaar) en De Jong en Ramzi (beiden 23) hebben potentie, maar moeten zich nog bewijzen op topniveau.

Kezman is van het viertal het verst. Hij kwam, net als Marokkaans international Ramzi al eens uit voor zijn land, maar overtuigde ook in de Joegoslavische competitie: 34 doelpunten in zestig wedstrijden op het hoogste niveau. Kezman wil zijn carrière geleidelijk opbouwen en kwam daarom bij PSV terecht. ,,Ik kon ook naar clubs uit Zuid-Europa, maar wie zegt dat ik daar veel speel? In Nederland word ik een betere voetballer en kan ik nog fouten maken. PSV heeft veel jonge spelers in huis, dat spreekt me enorm aan.''

Centrale verdediger Hofland stond in de belangstelling van het Schotse Glasgow Rangers, Feyenoord en PSV. Hofland koos na overleg met zijn vader voor de Eindhovense club. ,,Ik speel pas drie jaar in het betaalde voetbal en wil me verder ontwikkelen. Bij Fortuna Sittard had ik af en toe het gevoel dat ik stilstond, ik was zeker van mijn plaats. Het was tijd om naar een andere club te gaan. PSV gaf me het juiste gevoel. De gemoedelijke sfeer trok me aan. Bovendien had ik een constructief gesprek met trainer Gerets. Verder speelt mee dat mijn vriendin onlangs een eigen schoonheidssalon heeft geopend in Limburg.''

Ook Ramzi wilde graag naar PSV. Als speler van het Italiaanse Udinese kwam de Marokkaan vanaf 1997 als huurling uit voor Willem II. Afgelopen seizoen stonden Ajax en PSV op de stoep. Ramzi: ,,Ik kies altijd voor mijn gevoel. De sfeer bij PSV spreekt me erg aan. De mensen hier hebben interesse in me, elke dag wordt me gevraagd of het goed met me gaat. Het is hier niet veel anders als bij Willem II, daarom heb ik voor PSV gekozen. Het bestuur staat dicht bij de spelers, als je een probleem hebt kun je zo de voorzitter aanschieten. Of Ajax een veel zakelijkere club is? Dat zou kunnen. Ik voel me in ieder geval thuis bij PSV.''

Hagenaar De Jong speelde in Jong Oranje met de PSV'ers Mark van Bommel en Arnold Bruggink. De Jong stond al een jaar in de belangstelling van de Eindhovense club en verruilde afgelopen seizoen FC Utrecht voor PSV. ,,Het feit dat hier veel jonge jongens voetballen speelde een belangrijke rol in mijn overweging om voor PSV te kiezen. De club geeft talent de kans zich in alle rust te ontwikkelen. Vorig jaar is de ploeg met goed voetbal kampioen geworden. Zo'n feest wil ik ook weleens meemaken. Verder speelt PSV een systeem met twee spitsen. PSV past bij mij.''

Voorzitter Van Raaij: ,,PSV profileert zich steeds meer als een ideale club voor jonge spelers. Omdat we de echte toppers nauwelijks kunnen betalen, richten we ons noodgedwongen op jong talent. Met die situatie moeten we leren leven.''

    • Marcel Abrahams