Patijn vraagt hulp bewoners tegen overlast

Burgemeester Patijn heeft de bewoners en ondernemers van de Amsterdamse Wallen per brief opgeroepen mee te helpen de overlast van drugsdealers en -gebruikers te verminderen. ,,Verstrek geen koffie, boterhammen of onderdak aan gebruikers'', is één van de tips die de burgemeester de Wallenbewoners meegeeft.

De hulp is goed bedoeld, maar heeft een averechts effect, aldus Patijn. Hij vraagt de Wallenbewoners als `observatieadres' voor de politie te fungeren en contact met de agenten te houden. Hij roept in zijn brief ook op geen gestolen goederen te kopen en – als de eigen veiligheid dat toelaat – gebruikers te verzoeken hun drugs ergens anders te gebruiken. Patijn vraagt ondernemers gebruikersartikelen als zilverpapier, pijpjes en rietjes uit hun assortiment te halen. Bordeelhouders dienen hun dames te instrueren geen gestolen kleren en parfum te kopen. Kroegbazen zouden geen drugsprostitutie in hun zaak moeten toestaan en coffeeshophouders wordt gevraagd te letten op bezoekers die deals proberen te maken met toeristen. In de brief geeft de burgemeester verder aan welke maatregelen de gemeente, politie en justitie hebben genomen om de overlast door drugsgebruikers op de Wallen in te dammen. Er is meer surveillance en de politie treedt strenger op tegen straathandel.