Maleisische rechter geeft Anwar nog negen jaar cel

De voormalige Maleisische vice-premier Anwar Ibrahim is vandaag schuldig bevonden aan sodomie en veroordeeld tot negen jaar gevangenis. Zijn verdediger heeft direct hoger beroep aangetekend.

Opperrechter Ariffin Jaka oordeelde vandaag dat Anwar aan zijn straf moet beginnen als hij zijn huidige straf van zes jaar heeft uitgezeten. Hij werd in april vorig jaar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens corruptie.

Anwar, de `kroonprins' van premier Mahatir Mohamad tot hij kritiek uitte op diens beleid en de premier hem in 1998 ontsloeg en liet arresteren, voorspelde bij het betreden van de rechtszaal al dat hij schuldig zou worden bevonden. Toen de rechter het vonnis uitsprak, ontstak hij niettemin in woede. ,,Stomme, verrotte rechtspraak!' riep hij. Doelend op de rechter voegde hij eraan toe: ,,Ik kan hem niks kwalijk nemen, hij volgt bevelen op.' Hij wierp zijn armen omhoog in frustratie en rende op zijn advocaten toe om te overleggen over hoger beroep.

De uitspraak maakt een eind aan een proces dat een jaar heeft geduurd, het tweede na Anwars ontslag. Het heeft in binnen- en buitenland bezorgdheid gewekt over de eerlijkheid van de Maleisische rechtspraak, de stand van de mensenrechten in Maleisië en de vastbeslotenheid van premier Mahatir zich van onwelgevallige critici te ontdoen. Opperrechter Ariffin las vandaag een verklaring voor waarin hij de beweringen van Anwar, dat hij het slachtoffer is van een samenzwering, van de hand wees en de getuigenverklaringen van de vroegere familiechauffeur van Anwar volledig accepteerde. Volgens die chauffeur hebben Anwar en Sukma Dermawan, zijn geadopteerde broer en mét hem veroordeelde medebeklaagde, homoseksuele relaties met hem gehad. Ariffin gaf toe dat in de verklaringen van de chauffeur soms wel eens iets niet klopte, maar ,,dat is allemaal uitgelegd', zo zei hij. ,,Er is geen reden voor hem om te liegen. Hij had niets te winnen maar wel veel te verliezen.' Volgens Anwar is de chauffeur een opportunist die voor geld liegt.

De Maleisische oproerpolitie had veiligheidsmaatregelen genomen. Er deden zich echter geen incidenten voor.

ACHTERGROND: Pagina 4