Lieberman direct in aanval op Bush

Senator Joseph Lieberman uit Connecticut heeft gisteren opgetogen de nominatie als running mate van Al Gore aanvaard. De beoogde Democratische vice-president opende meteen de aanval op de Republikeinse kandidaat George W. Bush. ,,De Republikeinen zullen ons terugbrengen naar de funeste politiek van het verleden: hoge begrotingstekorten, recessie, miljoenen werklozen'', zei de senator tegen een juichende menigte.

Politieke waarnemers noemen de keus voor de orthodox-joodse Lieberman een meesterzet. Hij geldt als het `geweten van de senaat', met name sinds hij president Clinton hard afviel tijdens de Lewinsky-affaire. Clinton noemde de senator gisteren desondanks ,,gewoon een buitengewoon mens''. ,,Hij is al dertig jaar mijn vriend.''

Lieberman staat bekend als een gematigd, onafhankelijk Democraat, en tevens als kruisvaarder tegen excessen in de campagnefinanciering en tegen zedenverwildering in de entertainment-industrie. Sinds 1998 selecteert hij met onderwijsminister Bennet jaarlijks een winnaar voor de `Zilveren Rioolprijs'.

De keus voor Lieberman, die sterk pro-Israel is, werd in joodse kringen enthousiast onthaald. Ook een leider uit de Arabische gemeenschap in de VS, James Zogby, prees de senator, die hem in 1992 in contact bracht met presidentskandidaat Clinton. ,,Alleen in Amerika kan een jood een moslim helpen die wil lobbyen bij een baptist'', aldus Zogby indertijd.

Sommigen zien de kandidatuur van Lieberman als de eerste testcase voor religieuze tolerantie sinds de kandidatuur van de katholiek Kennedy in 1960. Volgens peilingen is 92 procent van de Amerikanen bereid op een jood te stemmen als hij gekwalificeerd is; in 1937 was dat 46 procent. Maar bij dit soort beladen vragen zijn peilingen niet altijd maatgevend.

De entertainment-industrie, die de campagne van Gore financieel steunt, reageert gereserveerd. Maar Jack Valenti van de Motion Picture Association of America, die de degens kruiste met Lieberman over de vraag of filmgeweld aanzet tot echt geweld, noemde hem gisteren ,,onberispelijk en eerlijk en met een onverzadigbare integriteit''.

De Republikeinen benadrukten gisteren het contrast tussen Lieberman en Gore. Wijzend op Liebermans verzet tegen late abortussen en zijn steun voor gedeeltelijke privatisering van de oudedagsvoorziening en Republikeinse onderwijsplannen, stelden zij dat hij beter vice-president onder Bush kan worden.