KOMKOMMERNIEUWS

,,Ik vraag me af of mensen tijdens de zomer wel zoveel behoefte hebben aan nieuws. Volgens mij willen ze op tv iets zien dat hun belevingswereld van dat moment weerspiegelt. Dingen die te maken hebben met vakantie vieren dus, in ieder geval iets heel anders dan in september wanneer ze weer moeten werken.''

Erik Thier (foto, midden), eindredacteur van het regionale nieuwsbulletin van RTL5 5 in het land, vindt dat in de komkommertijd niet alleen het nieuwsaanbod verandert maar ook de vraag. Vanuit die gedachte ontwikkelde hij voor 5 in het land een speciaal zomerprogramma. Tot vorig jaar trok een cameraploeg in een camper door het land om het in vakantiesfeer ondergedompelde Nederland vast te leggen. Dit jaar verplaatst de ploeg zich voor het eerst per boot.

,,Er wordt op die boot gefilmd, geïnterviewd, gemonteerd; het is bijna een drijvende studio'', vertelt Thier. ,,Iedere dag wordt bijna de helft van de uitzending gevuld met items vanaf de boot. We gaan overal naartoe waar grote concentraties vakantievierders zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld een dag per Waddeneiland gedaan en de Strandvierdaagse gevolgd. Om te voorkomen dat we te veel van hetzelfde krijgen moet de boot natuurlijk wel in beweging blijven.''

,,Een zomerproject is noodzakelijk om het bulletin vol te krijgen'', beaamt Thier. Maar ook met een boottour blijft er een halve uitzending over die gevuld moet worden. De eerste dertien minuten van het programma zijn gereserveerd voor echt nieuws en vergen de nodige creativiteit van de redactie. Thier: ,,We willen niet terugvallen op de onvermijdelijke berichten over blauwalgen en botulisme, dus stimuleren we onze correspondenten in de zomer extra om met iets te komen. In de telefonische ochtendvergaderingen doe ik ook de nodige suggesties.''

Een andere strategie voor het opvangen van de nieuwsluwte is het inzetten van themagerichte series. Thier: ,,In het verlengde van ons bootproject hebben we dit jaar bijvoorbeeld aan de hand van decennia oude ANWB-gidsen wandelroutes door Nederland gevolgd. We bekeken welke gebouwen verdwenen zijn en wat ervoor in de plaats is gekomen. En de mensen die je onderweg ontmoet zijn natuurlijk ook belangrijk. Het gaat in zo'n geval niet zozeer om nieuws, maar om een nieuwe invalshoek.''

    • Edo Dijksterhuis