Internationaal

LONDEN

De beurzen in Europa zochten vanochtend een beetje de eigen weg tussen het sterke optreden van de Amerikaanse beurzen gisteravond en de daling van de beurzen in Azië vanmorgen. Beleggers blijven lichtelijk nerveus over een mogelijke rentestap van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. In afwachting van de volgende Fed-bijeenkomst, op 22 augustus, wordt er betrekkelijk weinig gehandeld. Intussen wordt met spanning gewacht op nieuwe economische gegevens die aanwijzingen kunnen verschaffen over de hittegraad van de economie en mogelijk inflatiegevaar. Morgen verschijnt in de Verenigde Staten het Beige Book en vrijdag worden daar de producentenprijzen en de verkoopcijfers van de detailhandel gepubliceerd. Op de beurs van Londen kreeg Vodafone een tik in navolging van andere telecom-reuzen in Europa. De FTSE-index stond rondom het middaguur 18,8 punten lager op 6369 punten.

Op de beurs van Parijs was Suez Lyonnaise een van de grootste stijgers. Het Franse nutsconcern, dat via het Belgische Electrabel eigenaar is van de Nederlandse stroomproducent Epon, bevestigde daarmee het sterke optreden van de Europese nuts- en energiesectoren. De CAC-40-index stond 13 punten lager op 67506 punten.

TOKIO

In Tokio eindigde de Nikkei-index 182,60 punten lager op 15.820,11, een verlies van 1,15 procent. Kort na opening was de beurs nog wel positief, maar de stemming sloeg alras om. Het maandelijkse economische rapport van het Japanse planbureau bevatte geen nieuws. Net als in de voorgaande rapporten stond er in vermeld dat de economie weliswaar groeit, maar dat de consumptieve bestedingen, die 60 procent van de Japanse economie vormen, nog altijd achterblijven.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenbeurs is gisteren de week voortvarend begonnen. De belangrijkste graadmeter Dow Jones sloot op 10.867 punten, een stijging van 99 punten ofwel 0,9 procent. Schermenbeurs Nasdaq, waar voornamelijk technologiefondsen aan genoteerd staan, sloot op 3.863 punten, een stijging van 75 punten. Koploper onder de Dow Jonesfondsen was Honeywell, producent van controleapparatuur en onderdelen voor auto's en vliegtuigen. Het fonds sloot 6,3 procent hoger op bijna 36 dollar.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt daalde luchtvaartmaatschappij Lufthansa met 3,5 procent, nadat Merril Lynch het koopadvies had veranderd in `houden'. De DAX-index stond rondom het middaguur 11,7 punten lager op 7101,5 punten.

PARIJS