In Roemenië treedt Stolojan aan tegen Iliescu

De voormalige Roemeense premier Theodor Stolojan heeft zich gisteren kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen die in november worden gehouden.

,,Ik doe mee aan de race omdat ik wil helpen. Ik nodig alle andere specialisten en goedbedoelende mensen uit zich bij me aan te sluiten'', aldus Stolojan, die aantreedt namens de Liberale Partij.

Stolojan neemt het in november op tegen de vroegere president en huidige oppositieleider Ion Iliescu, leider van de ex-communistische sociaal-democraten. Hij neemt aan de kant van de regerende partijen de plaats in van president Emil Constantinescu, die zich onlangs terugtrok. Stolojan is, anders dan Constantinescu, een technocraat, die in het huidige politieke klimaat veel meer kans zou hebben om de favoriete Ion Iliescu te verslaan. De Roemenen hebben de afgelopen jaren een diepe afkeer ontwikkeld tegen hun politieke leiders en geven in opiniepielingen steeds meer voorkeur aan niet-politieke technocraten. De huidige premier, Mugur Isarescu, is zo'n technocraat. Sinds Constantinescu zijn kandidatuur introk is in Boekarest hard gewerkt aan de vorming van een `koppel' Stolojan-Isarescu, waarbij de eerste president en de tweede premier zou moeten worden. Overigens wordt de premier in Roemenië niet door de president benoemd, maar door het parlement aangewezen.

Stolojan was in 1991 elf maanden lang premier, als opvolger van Petre Roman. Tot teleurstelling van de hervormingsgezinden verhuisde de ervaren technocraat al na elf maanden naar de Verenigde Staten, waar hij bij de Wereldbank ging werken. Hij bleef daar zes jaar.

Stolojan zei gisteren dat zijn belangrijkste doel als president de bestrijding van de armoede door economische groei zou zijn. Voor het zover is, zo zei hij, moeten er nog belangrijke hervormingen worden doorgevoerd op het gebied van de privatisering en de bestrijding van de inflatie. Daarnaast wil Stolojan ernst maken met de bestrijding van de corruptie, ,,die de armoede heeft verergerd, omdat we miljarden hebben moeten betalen om de diefstal in de banksector goed te maken''.