Halfjaarcijfers Versatel stellen beleggers teleur

Het nettoverlies van telecombedrijf Versatel is in het tweede kwartaal verdubbeld tot ruim 90 miljoen euro (198 miljoen gulden) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten en beleggers reageerden teleurgesteld op de vanmorgen gepresenteerde cijfers, want tekenen van een kentering zijn nog niet te zien. Het aandeel Versatel daalde op de beurs met bijna 3 procent tot 32 euro.

De omzet van Versatel in het tweede kwartaal is gestegen met 334 procent tot 47 miljoen euro. Dit is inclusief de eenmalige verkoop van overtollige glasvezelcapaciteit. Zonder deze baten komt de omzet uit op ongeveer 34 miljoen euro.

Analisten wachten op een trendbreuk. ,,De marketingkosten moeten op een gegeven moment omlaag en de winstmarges omhoog'', zegt Wijnand Heineken van Bank Labouchere. ,,De kosten zijn in het algemeen echter sterker gestegen dan ik had verwacht.''

Versatel investeert stevig in een nieuwe kabelinfrastructuur en huurt in de tussentijd lijnen van derden. Pas als het telefoonverkeer op het eigen netwerk kan worden afgehandeld, zullen de winstmarges omhoog gaan. Analist Heineken krijgt uit de cijfers die Versatel vanochtend heeft vrijgegeven geen aanwijzingen wanneer dat moment zal aanbreken.

Versatel zegt zelf dat het in de loop van 2002 `Ebitda-positief' wil zijn, dat wil zeggen dat het bedrijf een positief resultaat boekt voor rente, belasting, afschrijving en kosten van goodwill. Heineken ziet niet hoe Versatel het huidige Ebitda-verlies van 39,5 miljoen euro in twee jaar tijd wil ombuigen in winst.

Versatel had in het tweede kwartaal 42.500 zakelijke klanten (eerste kwartaal: 38.000). Het bedrijf heeft in die periode verschillende contracten met grote klanten afgesloten. Met de Nederlandse overheid sloot het een overeenkomst ter waarde van 2 miljoen euro op jaarbasis en met Holland Casino voor zo'n 575.000 euro per jaar.