HAL grote partij in beurzenfusie

De beleggingsmaatschappij HAL Holding, die aanzienlijke belangen heeft in diverse Nederlandse industriële en havenbedrijven, wordt samen met zijn pensioenfonds een van de drie grootste aandeelhouders in Euronext, de Nederlands Belgisch Franse effecten- en optiebeurs.

Dat blijkt uit het fusiedocument dat de drie beurzenorganisaties gisteren hebben gepubliceerd. HAL krijgt in Euronext ruim 4 procent van de aandelen, net iets minder dan de Franse banken BNP Paribas en Natexis.

HAL blijkt de grootste aandeelhouder te zijn van de Amsterdamse effecten- en optiebeurs AEX en zit met een belang van 14,99 procent vlak onder de limiet van 15 procent die is vastgesteld voor een individuele aandeelhouder plus een gelieerd pensioenfonds.

HAL bezit zelf 9,99 procent, zijn pensioenfonds 5 procent. Samen zijn zij een grotere aandeelhouder dan financiële instellingen die daar als bemiddelaar actief zijn zoals ABN Amro en Rabobank.

,,Wij hebben wel meer belangen gehad in de financiële wereld'', reageert een woordvoerder van HAL vanuit Monaco, waar een van de kantoren van de beleggingsmaatschappij staat. De officiële vestigingsplaats van HAL, die zo'n 4 miljard gulden belegt, is Willemstad op de Nederlandse Antillen.

HAL is een grote belegger op de Amsterdamse effectenbeurs, met onder meer belangen in baggeraar Boskalis en tankopslagbedrijf en chemicaliëndistributeur Vopak. Volgens een doorgaans goed geïnformeerde bron heeft HAL zijn belegging in Vopak de afgelopen maanden uitgebreid van 32 procent tot 45 procent van de gewone aandelen. De HAL-wooordvoerder wil daar niet anders op reageren dan ,,45 procent lijkt mij veel''. Vopak zag onlangs twee van de vier bestuurders vertrekken wegens onenigheid over de strategie.