Groeiende irritatie over Joegoslavië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is ,,zeer geïrriteerd'' over de houding van de Joegoslavische regering in de kwestie van de vier gearresteerde Nederlanders. Vanmiddag is opnieuw zaakgelastigde Vladimir Novakovic ter verantwoording geroepen. Die beloofde opnieuw dat Nederlandse diplomaten binnenkort contact kunnen hebben met het viertal.

De Joegoslavische regering heeft tot nog toe geweigerd om diplomaten of een advocaat toegang te verlenen tot het viertal. Ook is geen officiële aanklacht bekendgemaakt. De vier, Bas van Schaik (31), Ger de Rie (31), Jeroen van Iersel (28) en Sander Zeitsen (27), werden vorige maand in Joegoslavië gearresteerd. Volgens de Servische minister van Informatie zouden ze een terroristisch commando vormen om president Miloševic te ontvoeren of te vermoorden. Volgens Nederland gaat echter het om vier verdwaalde toeristen.

De twee Britse politie-instructeurs en de twee Canadese hulpverleners die vorige week samen in Joegoslavië werden opgepakt, zijn ondertussen wel officieel aangeklaagd voor terrorisme. Zij hebben ook een advocaat tot hun beschikking. De Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Cook heeft inmiddels de hulp ingeroepen van zijn Russische ambtsgenoot Ivanov, zo meldt de Financial Times vandaag. Buitenlandse Zaken laat weten dat dit voor Nederland geen optie is: ,,Een groepje toeristen heeft een andere status dan medewerkers van de OVSE. Omdat de gearresteerde Britten werken voor de OVSE, staan de Britse regering meer diplomatieke pressiemiddelen ter beschikking.''