Gangsteroorlog Tokio

Tokio is gisteren opgeschrikt door een ware gangsteroorlog met twee doden en vijf gewonden. Vijftien yakuza – Japans versie van de mafia – bestormden het kantoor van de ultranationalistische groep Sofusha. Auto's werden kriskras op straat gezet en met getrokken messen en zwaarden stormde men het pand in. Een kogelregen was het antwoord. Twee yakuza bleven dood liggen. Sofusha houdt kantoor op een verdieping in een gewoon kantoorpand op een steenworp afstand van het parlement.

Volgens berichten in de media had Sofusha een conflict met de Sumiyoshikai, de bende in kwestie, over verdeling van de opbrengsten van het onder dwang innen van leningen. Geldwoekerij is vanouds een sector waar de onderwereld zich mee bezig houdt. De politie heeft direkt na de schietpartij drie leden van Sofusha aangehouden en vandaag nog eens zes gevluchte yakuza gearresteerd.

Ultranationalistische groepen als Sofusha rijden met zwart geschilderde bussen vol nationalistische leuzen, Japanse vlaggen en luidsprekers waaruit oude legermarsen klinken door het land. Ze zijn het meest zichtbare deel van Japans `duistere wereld', zoals de Japanners het noemen. Deze duistere wereld komt niet geheel overeen met wat wij onderwereld zouden noemen omdat er vanouds ook banden zijn tussen ultranationalisten, yakuza, zakenlieden, en de regerende Liberaal Democratische Partij.

Ultranationalisten houden zich onder meer bezig met intimidatie van links en waren daarmee de LDP met name in de roerige jaren zestig en zeventig behulpzaam. Recentelijk nog drongen zij bij een maandblad binnen omdat het blad zich niet respectvol genoeg had uitgelaten over de kroonprinses. Ook de Nederlandse ambassade is dit jaar doelwit geweest van hun geluidwagens toen de kwestie van oorlogsexcuses speelde.