Celstraf toeristen na rellen op Kreta

Vier Nederlandse mannen van 20 tot 24 jaar zijn gisteren door een rechtbank in Heraklion op het Griekse eiland Kreta veroordeeld tot twee jaar en vier maanden gevangenisstraf plus een boete van 40.000 drachme (280 gulden). De vier zijn schuldig bevonden aan vandalisme, ordeverstoring en verzet tegen de politie.

Een vijfde Nederlander kwam er af met drie maanden cel. Straffen tot een jaar cel kunnen in Griekenland worden afgekocht, maar hogere straffen niet.

De vier zijn in beroep gegaan tegen de straffen, die volgens de verdediging ,,uitzonderlijk hoog' zijn. Zij kunnen tegen borgtocht van 1,5 miljoen drachme (ruim 10.000 gulden) per persoon naar hun vaderland terugkeren. Maar voorlopig zitten ze nog vast.

De kleine badplaats Chersóniso, 25 kilometer van Heraklion, is al enkele zomers het toneel van ongeregeldheden. Tot vorig jaar waren er Britse en Duitse hooligans actief. Dit jaar gaat het vooral om Nederlanders, die in groepen van honderd tot honderdvijftig tot laat in de avond met flessen in de hand door de hoofdstraat lopen en allerlei schade aanrichten.

Donderdagavond greep de politie op grote schaal in. De agenten werden daarop door jongelui bekogeld met flessen en stoelen. Dit verzet tegen het overheidsapparaat weegt het zwaarst in de aanklacht tegen de Nederlanders.

Griekse televisieprogramma's toonden beelden van jongeren die zich dronken vrolijk maken voor de camera. Een van de mannen liet zijn broek te laten zakken (hetgeen zedig werd bespikkeld), waarna hij van een boze Griek een flinke schop kreeg. Het tv-kanaal Mega liet dit laatste weg.

Atheense kranten tonen weinig of geen belangstelling voor het gebeurde, wat vaak het geval is als de televisie al de primeur ervan heeft gehad.

    • F.G. van Hasselt