Blijlevens gaat niet mee naar Spelen

Bondscoach Gerrie Knetemann heeft wielrenner Jeroen Blijlevens niet opgenomen in zijn selectie voor de Olympische Spelen. Hij heeft de sprinter laten weten dat hij geen uitnodiging krijgt omdat hij zijn tactiek op het laatste moment heeft veranderd. Leon van Bon heeft besloten om zich alsnog beschikbaar te stellen.

Blijlevens is verbolgen over het besluit van Kneteman. ,,Zo ga je niet met mensen om'', zei de renner van de Italiaanse Polti-ploeg. ,,Hij heeft mij andere beloftes gedaan. Dit is een hele grote teleurstelling.''

Blijlevens rekende op een deelname in Sydney omdat het parkoers geschikt is voor sprinters. Ook concurrenten als de Duitser Erik Zabel reizen om die reden naar Australië. Bovendien dacht Blijlevens aan de eisen van Knetemann te hebben voldaan.

De coach verlangde een goed optreden bij de HEW-Classic, afgelopen zondag in Hamburg. Blijlevens: ,,Ik zat bij de beslissende slag. Ik kon het door een valpartij niet afmaken, maar ik heb me zeker laten zien. Daarom verrast mij dit volledig. Het is wel heel vaag om op het laatste moment nog van tactiek te veranderen.''

De Spelen waren voor de Brabander een mooi podium geweest om zich na de mislukte Ronde van Italië en Frankrijk te bewijzen. In beide rondes wist hij geen overwinning te behalen. In de Tour werd hij gediskwalificeerd wegens een vechtpartij. ,,In Sydney had ik waarschijnlijk ook mijn laatste kans gekregen om aan de Spelen deel te nemen.''

Leon van Bon maakt wel deel uit van de olympische ploeg. Hij meldde zich zondag nog af bij Knetemann omdat hij niet voelde voor een combinatie van het WK en de Spelen. De Raborenner koos aanvankelijk na de verkenning van het WK-parkoers voor de wereldtitelstrijd in Frankrijk. Na een gesprek bracht de bondscoach hem gisteren alsnog op andere gedachten. ,,Achteraf heb ik de sportieve waarde van de Spelen niet goed ingeschat'', zei Van Bon. ,,Knetemann heeft mij toch enthousiast gemaakt. Een combinatie van het WK en de Spelen blijft een gok, maar ik denk dat het toch wel mogelijk is.''

Knetemann was, na eerdere afmeldingen van Maarten den Bakker en Michael Boogerd, blij dat hij Van Bon toch nog kon selecteren. ,,Gelukkig voor het Nederlandse wielrennen is hij er straks toch bij.''

De coach maakt vandaag zijn definitieve selectie bekend. Erik Dekker was al zeker van een plaats. Max van Heeswijk, Servais Knaven en Tristan Hoffman zijn de andere kandidaten.

Mirjam Melchers heeft gisteren de tweede etappe van de Tour Féminin gewonnen. De Nederlandse, leidster in de algemene rangschikking, won de eindsprint van de rit over 159,8 km van haar medevluchtsters Jolanta Polikeviciute uit Litouwen, die tweede werd, en de Française Fany Lecourtois. Het trio had bijna twee minuten voorsprong op de achtervolgers.

Het was al de tweede overwinning voor de rensters van ploegleider Jan-Paul van Poppel. Ook het eerste deel van de eerste etappe, een ploegentijdrit, werd gewonnen door de Nederlandse rensters.