Bladeren

The Economist

De Amerikaanse begrafenisindustrie is op sterven na dood. Sinds 1998 zijn de aandelenkoersen van de drie grootste begrafenisondernemingen bijna tot het nulpunt gedaald. De top drie, schrijft The Economist, hebben zich om strijd arm gekocht aan overnames, en controleren nu een vijfde deel van de markt, ter waarde van dertig miljard dollar. En dat in een business die toch al stijf staat van de vaste kosten.

De op drie na grootste begrafenisonderneming heeft daarmee zijn eigen graf gegraven en is bijna failliet.

De grootste nagel aan de kist is dat er te weinig Amerikanen dood gaan. Daar komt bij dat de markt snel verandert omdat de nabestaanden geen genoegen meer nemen met een mooie kist en een smaakvolle krans.

De begrafenisondernemers bieden daarom bijzondere arrangementen aan, zoals een begrafenis in New Orleans-stijl, inclusief catering uit de Cajun-keuken. Ook kunnen de nabestaanden hun dierbaren eren met een virtueel grafmonument in de vorm van een permanente website.

Door de klanten op die manier te paaien hoopt de Amerikaanse begrafenisindustrie uit de rode cijfers te komen en de beleggers te verlokken tot terugkeer. De een zijn dood is de ander zijn brood.

www.economist.com

Manager

Magazin

Dat de Amerikaanse begrafenisondernemingen on line gaan kon wel eens hun slimste manoeuvre zijn, want beleggers geloven alles waar een e voor staat. Manager Magazin stelt dat ondernemers op de virtuele markt het met de waarheid niet zo nauw hoeven te nemen omdat geen enkele partij daar belang bij heeft.

De banken die de emissie verzorgen, beuren een provisie van vier tot zes procent van de waarde van het aandeel dat ze op de beurs hebben gebracht. Dat was in 1999 een bedrag van 650 miljoen euro. De waaghalzen die vorig jaar 3,2 miljard euro in nieuwe internetbedrijven belegden, vangen volgens kenners van de branche een doorsnee-rendement van dertig procent. De beleggingsfondsen hebben voor de nieuwe economie 1,8 miljard dollar losgepeuterd bij particuliere beleggers, en trekken daar bij de koop direct vijf procent kostenopslag van af. En tenslotte is er nog een leger van dienstverleners die een graantje willen meepikken, juristen, belastingadviseurs, accountants, analisten, communicatieadviseurs, marketingmensen, en pr-adviseurs. Niemand wil de kip met de gouden eieren slachten, en de keizer heeft nog steeds geen kleren aan.

www.manager-magazin.de

New York

Review of Books

Het is niet de eerste keer dat verhalen over nieuwe economie legioenen beleggers in de luren hebben gelegd, schrijft The New York Review of Books. In de jaren twintig waren het de economie van een Nieuwe Wereld en de groei van het autobezit die de investeerders het hoofd op hol brachten. In de jaren vijftig verloren ze en masse het hoofd door de economie van het Nieuwe Tijdperk waarin de televisie de wereld veroverde. In beide gevallen overschreeuwde de markt zichzelf in afwachting van wat komen ging. Het verschil tussen toen en nu is dat de aandelenkoersen nu nog sneller en harder stijgen dan in voorgaande perioden van nieuwe economie.

Uit onderzoek van de econoom Robert Shiller blijkt dat er deze eeuw enkele periodes van vijftien jaar waren waarin staatsobligaties beter rendeerden dan aandelen. De laatste keer dat die situatie zich voordeed was tussen eind jaren zestig en de vroege jaren tachtig.

Een van de redenen waarom de beleggers hardnekkig blijven geloven dat het lot hun gunstig gezind zal blijven, is volgens het blad het beleid van de Federal Reserve. De beleggers rekenen er op dat de Federal Reserve de rente wel weer zal verlagen als de markt het laat afweten, zoals in oktober 1987, en recentelijk weer in 1997 en 1998.

BusinessWeek

Straling van mobiele telefoons kan genen in bloedcellen beschadigen. Hoewel de fabrikanten om strijd verzekeren dat het gebruik van mobiele telefoons geen enkel risico oplevert, blijft de wetenschap verontrustende signalen uitzenden, schrijft BusinessWeek. Dat blijkt uit een overzicht van recent onderzoek, dat te vinden is op de gerespecteerde Website Medscape Zo zijn er ook aanwijzingen dat gsm-gebruikers een hogere kans op tumoren hebben.

De 41-jarige Amerikaanse neuroloog Christopher Newman, die een hersentumor opliep, heeft een klacht ingediend tegen Motorola. Deze luidt dat de onderneming heeft nagelaten hem te wijzen op de risico's van straling uit mobiele telefoons.

Hij krijgt juridische bijstand van Peter Angelos, de advocaat die voor zieke cliënten hoge schadevergoedingen lospeuterde van de tabaksindustrie. Angelos staat er om bekend dat hij alleen zaken aanneemt waarvan hij voor negentig procent zeker is dat hij ze wint.

www.europe.business.com

    • Herman Frijlink