Bioboeren kunnen eco-melk niet kwijt

Zo'n vijfentwintig biologische melkveehouders kunnen hun ecologische melk niet kwijt. De melk wordt nu verkocht alsof het reguliere melk is, tegen een lagere prijs. Het gaat om tien miljoen liter per jaar.

Dat heeft Platform Biologica vanmorgen bevestigd. Leveranciersvereniging Ecomelk Noord, die levert aan het Friese Coberco, heeft een wachtlijst voor biologische melk ingesteld omdat het aanbod de vraag overtreft.

Boeren die de afgelopen jaren zijn omgeschakeld van reguliere naar biologische melkveehouderij profiteerden van een gunstige regeling, waarbij ze een jaar subsidie kregen om hun bedrijf om te bouwen. In totaal telt Nederland nu vierhonderd biologische melkveehouders.

Platform Biologica wijt de problemen aan de relatief snelle groei van het aanbod van ecologische melk. ,,De sector kampt met groeistuipen. Vorig jaar zijn veel boeren omgeschakeld. Daardoor is het aanbod explosief toegenomen. Het duurt even voordat de vraag aantrekt'', aldus een woordvoerder.

Volgens Biologica is er voor het eerst sinds jaren weer een wachtlijst voor biologische boeren. Het platform is in overleg met supermarktketens om meer aan de promotie van eco-producten te doen. ,,De vraag moet aantrekken, dit kost de boeren een hoop geld'', aldus de woordvoerder.

Sinds augustus vorig jaar schrijven Europese regels een overgangsperiode van twee jaar voor, in plaats van een jaar. Het ministerie van Landbouw verwacht dan ook dat er het komend jaar geen biologische melkveehouder bij zal komen.

Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft altijd gewaarschuwd voor te veel subsidies voor boeren die omschakelen. Hij vindt dat de sector een ,,normale, vraaggestuurde sector'' moet worden.

Op dit moment wordt iets meer dan één procent van de Nederlandse landbouw op ecologische wijze bedreven. In de melkveehouderij ligt dit op 1,25 procent.