Belgische dierenartsen willen weer aan de slag

Het openbaar ministerie wil drie Belgische dierenartsen vervolgen. Zij zouden handtekeningen van klanten hebben vervalst en boeren entstof hebben geleverd.

De drie Belgische dierenartsen waren naar Zwolle gekomen in gezelschap van een grote groep sympathiserende Brabantse boeren – om daar voor de rechtbank in kort geding te eisen dat hun schorsing, anderhalve week geleden opgelegd door de Stichting Gezondheidsdienst voor Dieren, ongedaan zou worden gemaakt. En plotseling zat daar de Zwolse officier van justitie D. Veurink bij het kort geding (wat zeer ongebruikelijk is), om de drie duidelijk te maken dat ,,de vervolging is ingezet''. ,,Op artsen moeten we blindelings kunnen vertrouwen. Artsen hebben een standsverplichting, die moeten helemaal geen handtekeningen namaken.'' Het verwijt van Veurink kwam na een pleidooi van advocaat L. Böhmer, die als raadsman van de artsen meer dan een uur geprobeerd had de zaak te bagatelliseren. Inderdaad, de artsen hadden de handtekeningen van hun klanten vervalst en aldus ondertekende gezondheidsdocumenten naar de Gezondheidsdienst voor Dieren gestuurd, maar dat was alleen en uitsluitend vanwege de praktische administratieve voordelen die dat bood. Anders zouden de documenten te laat bij de Dienst aanwezig zijn, en dan zouden de boeren niet de noodzakelijke stickers krijgen waarmee ze hun varkens kunnen exporteren.

De Belgische dierenartsen uit Retie hebben al jaren een filiaal in Reusel, met een groot aantal Nederlandse varkensboeren als klant. De Belgen zijn goedkoper dan hun Nederlandse collega's iets wat veel varkenshouders goed uitkomt. Maar dit voorjaar meldde een paar van die Nederlandse collega's, dat de Belgen niet volgens de regels werkten. Bij verscheidene boeren kwamen ze de dieren niet zelf tegen de ziekte van Aujeszky inenten, maar lieten dat de boeren zelf doen, en dat is in Nederland verboden. Bovendien ondertekenden ze in een aantal gevallen de formulieren die na de periodieke keuring van de dieren moeten worden ingevuld zowel met de eigen naam als met een nagemaakte handtekening van de boer.

Na een politie-onderzoek in mei besloot de Gezondheidsdienst voor Dieren de drie op 26 juli te schorsen het samenwerkingsverband werd opgezegd, en de 120 boerderijen van de klanten van de artsen gingen op slot. Eerst moest onderzocht worden of er ergens de ziekte is uitgebroken; hetgeen overigens niet het geval is. Die schorsing, zo zei raadsman Böhmer gisteren tijdens het kort geding, was ,,onnodig, onzinnig en veel te snel''. Want, zo vroeg hij zich af, waarom heeft de Dienst niet gewoon met de artsen gepraat toen duidelijk werd wat er aan de hand was? ,,Dan hadden ze gezamenlijk een oplossing kunnen bedenken.''

Geen sprake van, zegt advocaat E. Bogaerts, die de Dienst vertegenwoordigt. Hij verwijst naar de problemen met de sector in de afgelopen twee jaar en zegt dat het van het allergrootste belang is dat ,,het systeem zuiver blijft''. ,,De buitenwereld denkt al weer heel snel dat het een rotzooitje is in de varkenshouderij. Dergelijke acties ondermijnen het vertrouwen. Op die manier kun je het buitenland zo weer vergeten. Wat gebeurd is, is onaanvaardbaar.'' De boeren in de zaal denken daar anders over. Ze hebben varkenshouder W. van Gemert, een van de betrokkenen en tweede man van de vakbond van varkenshouders NVV, aangesteld als woordvoerder.

Ze moeten gewoon de Belgen hebben, zegt Van Gemert. ,,De problemen zijn begonnen toen Nederlandse dierenartsen de Dienst verwittigden. De Belgen zijn goedkoper, dat vinden de Nederlandse dierenartsen niet leuk.'' Want, zo zegt Van Gemert, het is bij veel meer dierenartsen administratief niet in orde. ,,Ik pleit voor een onafhankelijk onderzoek; laten we maar eens kijken hoe andere dierenartsen het doen. Dan zul je zien: die doen het net zo. En de Dienst weet dat echt wel.'' De rechter doet komende vrijdag uitspraak. Dan weten de Belgen of ze weer in Reusel aan het werk mogen.