Banentekort loopt op in Duitsland

Het aantal werklozen in Duitsland is de vorige maand uitgekomen op ruim 3,8 miljoen. Dat zijn er 79.300 meer dan in de maand ervoor, zo heeft het Duitse arbeidsbureau vanmorgen bekendgemaakt. Ondanks deze lichte stijging bleef de Duitse werkloosheid voor de vierde achtereenvolgende maand onder de gevreesde 10 procent. Het banentekort liep in juli op van 9,1 tot 9,3 procent van de beroepsbevolking.

De aantallen zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Vergeleken met juli vorig jaar nam het aantal werklozen in Duitsland echter af met 233.500. De vice-directeur van het arbeidsbureau, Otto Semmler, verklaarde dat de duidelijk merkbare groei van de productie nieuwe banen zal opleveren.

Het resultaat daarvan zal echter pas in september goed merkbaar zijn, en dan eigenlijk alleen maar in het westen van Duitsland. Daar steeg het aantal mensen zonder werk in juli met 39.700 tot dik 2,46 miljoen, overeenkomend met 7,5 procent van de beroepsbevolking. Vergeleken met juli vorig jaar nam het aantal werklozen af met bijna 226.000.In het oosten van Duitsland stond de werkloosheid de afgelopen maand op 17 procent van de beroepsbevolking. Er stonden ruim 1,33 miljoen werklozen geregistreerd, bijna 40.000 meer dan in juni.