Accountants Andersen los van adviseurs

De adviseurs van Andersen Consulting en de accountants van Arthur Andersen gaan definitief uit elkaar. De adviseurs krijgen geen schadevergoeding van Andersens accountantstak, zoals ze geëist hadden.

De adviesgroep dient daarentegen een miljard dollar te betalen aan de accountants, en moet de naam `Andersen' opgeven. Dit heeft de Internationale Kamer van Koophandel (ICC), die optrad als arbiter in het drie jaar slepende conflict tussen de twee Andersen-maatschappen, gisteren bepaald.

Zowel Arthur Andersen (het accountantskantoor) als Andersen Consulting, waarvan de hoofdkantoren in de Verenigde Staten zijn gevestigd, claimt de overwinning. Andersen Consulting zegt ,,blij'' te zijn zelfstandig verder te kunnen. Ook Arthur Andersen is ,,blij'', omdat het geen schadevergoeding hoeft te betalen en exclusief de naam Andersen mag voeren. De twee Andersen-divisies tellen samen 150.000 medewerkers.

De sterke groei van de adviespraktijk van Arthur Andersen — één van de vijf grote internationale accountantskantoren — leidde er in 1989 toe dat de adviseurs zich afsplitsten van de accountants. Zij noemden zich Andersen Consulting.

Wel bleven zij samenwerken en hun winst delen met de accountants: de afspraak was dat de meestverdienende groep maximaal 15 procent van haar winst moest delen met de minstverdienende groep. In de praktijk verdienen de adviseurs steevast meer dan de accountants. De 1 miljard dollar die zij nu moeten betalen aan de accountants van Arthur Andersen bestaat uit achterstallige winstdeling.

Sinds 1989 legden de adviseurs zich internationaal alleen nog toe op grote adviesklussen voor de grootste internationale bedrijven, zoals Nestlé. Reden voor de accountants om kleinere cliënten, bij wie zij de jaarrrekening controleren, tevens te gaan adviseren, zegt J. Dalhuisen, hoofd van Arthur Andersen Nederland. ,,Het is logisch dat wij kleinere cliënten adviseren, bijvoorbeeld bij beursintroducties of overnames. Alleen richten wij ons met advies op iets kleinere bedrijven dan Andersen Consulting.''

Deze `concurrentie' was Andersen Consulting een doorn in het oog. Het diende een schadeclaim in tegen de accountants, die niet is toegewezen.

De scheiding van de Andersen-maatschappen staat los van de internationale discussie over de onafhankelijkheid van accountants bij grote kantoren. Zij moeten rapporteren over de juistheid van de jaarrekening van grote bedrijven. Tevens houden de grote kantoren zich tegenwoordig bezig met het lucratieve advieswerk. Daardoor zou het belang van de cliënt sterker kunnen gaan wegen voor de accountant dan de getrouwheid van de jaarrekening. De Amerikaanse beurstoezichthouder, de SEC, heeft om die reden al verschillende malen gepleit voor scheiding van accountants- en advieswerk.