Zelfs een matige Venus Williams is klasse apart

Ook zonder haar topvorm zelfs maar te benaderen, is tennisster Venus Williams momenteel een klasse apart. In het toernooi van San Diego versloeg de Amerikaanse Wimbledon-kampioene gisteravond in de finale haar landgenote Monica Seles in drie sets: 6-0, 6-7 en 6-3. In de halve eindstrijd had de oudste van de Williams-zusters in twee sets (6-2 en 6-3) afgerekend met Amy Frazier, die eerder Martina Hingis had uitgeschakeld.

Vooral over het duel met Frazier was Williams niet echt te spreken geweest. ,,Het ging niet goed, mijn service liep helemaal niet. Het zal morgen wel beter gaan.'' In de finale overtuigde Williams alleen in de eerste set. Ze liet Seles echter terugkomen in de wedstrijd en hervond zichzelf pas weer in de derde reeks: 6-3. Maar Williams weet inmiddels wat ze wel en niet kan. De `mindere' week doet haar niets. ,,Ik tenniste niet bijzonder goed, maar mentaal doet dat me geen pijn.'' Williams kon na de zege op Seles immers al haar veertiende achtereenvolgende overwinning vieren. Ze won de laatste drie toernooi waaraan ze deelnam.

In het toernooi van Toronto beëindigde Marat Safin het sprookje van de Israëlische qualifier Haral Levy. In de finale was de 20-jarige Rus in twee sets (6-2 en 6-3) te sterk voor zijn twee jaar oudere tegenstander. Maar het toernooi kon niet meer kapot voor Levy, die zaterdag zijn 22ste verjaardag vierde door in de halve eindstrijd de Tsjech Novak in drie sets te kloppen. Hij boekte met de finaleplaats in Toronto met afstand de beste prestatie in zijn loopbaan. ,,Dit is net een droom'', zei Levy.

Safin gaf hem in de finale geen enkele kans. Maar Levy kon zich troosten met de gedachte dat hij bijna 270.000 gulden had overgouden aan zijn superweek. De vijfdejaars prof had in zijn gehele loopbaan tot nu toe niet meer dan 120.000 gulden bijeengeslagen. Tot het toernooi in Toronto stond Levy slechts 133ste op de wereldranglijst.

Jan Siemerink strandde gisteren in de finale van het Challenger-toernooi in het Spaanse Segovia. De 30-jarige Rijnsburger moest bij een 1-0 achterstand in de derde set tegen Sergi Bruguera opgeven vanwege een spierblessure. Siemerink, die buiten de top-honderd is gevallen, had de eerste set gewonnen met 7-5 en de tweede verloren met 6-3. Voor tweevoudig Roland Garros-kampioen Bruguera was het de eerste toernooizege sinds twee jaar.