Winst tijdrit levert Melchers gele trui op

Mirjam Melchers heeft de leiderstrui in de Tour Feminin veroverd. De renster uit de nationale selectie dankt dat aan de zege van de Nederlandse formatie 's ochtends in de ploegentijdrit, in hartje Milaan. Bondscoach Jean-Paul van Poppel zag Melchers met Chantal Beltman, Ghita Beltman, Arenda Grimberg, Angela Hillenga, Mirella van Melis en Marielle van Scheppingen de zeven kilometer afleggen in 8 minuten 57 seconden. De Duitse ploeg eindigde op twaalf tellen als tweede.

Het tweede gedeelte van de eerste etappe, een rit over 120 kilometer van Milaan naar Varazze, werd gewonnen door de Française Desbouys. Zij won de massasprint voor de Russin Zabirova en de Duitse Teutenberg. Melchers rijdt vandaag in de tweede etappe in het geel, haar ploeggenote Grimberg is de leider in het jongerenklassement.

Van Poppel richt zich in de Ronde van Frankrijk voor vrouwen vooral op etappezeges. ,,De eerste is dus binnen. Ik ben zeer tevreden. De meiden reden in een gesloten formatie goed rond'', aldus de bondscoach.

Michel Boogerd vierde zijn terugkeer in het wielerpeloton met een overwinning. De Hagenaar, die een zwakke Tour de France beëindigde met een opgave, won zaterdag een criterium in Pijnacker. Boogerd won de sprint van een kopgroep van drie renners. Max van Heeswijk werd tweede. De Colombiaan Botero, winnaar van de bolletjestrui in de Tour, eindigde als derde.

Boogerd vertelde na afloop dat hij zich ,,weer het ventje voelde''. Na de Tour had hij enkele dagen rust genomen. ,,De Tour was vooral geestelijk zwaar. Met mijn knie gaat het in elk geval redelijk.''