Tractor sleept zich ronkend naar de `full pull'

Wedstrijdtrekken met tractoren is populair bij het publiek, dat ook zaterdag massaal afkwam op wedstrijden in Lochem.

Tractoren zijn niet alleen bedoeld voor maïs en hooi. Tijdens het Nederlands kampioenschap `tractorpulling' dat zaterdag in Lochem werd gehouden, werd duidelijk dat tractoren tot meer in staat zijn dan de gebruikelijke vijftien kilometer per uur op een smalle landweg.

De publiekstrekkers zijn de 8.000 pk's tellende reuzentractoren met `sleepwagen' die een afstand van honderd meter moeten afleggen. Onder de sleepwagen zijn messen bevestigd die door de grond ploegen en op de sleepwagen is ballast geplaatst die tijdens de `trek' steeds van voren naar achteren schuift. Door de druk van de sleepwagen stranden de meeste tractoren al voor de finish. Maar als de honderd meter toch wordt voltooid, wordt gesproken van een `full pull'. Het evenement maakt deel uit van het Nederlands kampioenschap tractorpulling dat elk jaar twaalf wedstrijden telt. Er bestaat ook een jaarlijks Europees kampioenschap. De wedstrijd in Lochem is de grootste tractorrace die in Nederland in de buitenlucht wordt georganiseerd. Het evenement trok dit jaar 8.000 bezoekers.

In Lochem wordt naast de race met de monstertractoren ook een race voor tractoren ,,van het boerenerf'' georganiseerd, vertelt woordvoerder Jan Woessink van de organisatie. Zo'n zestig boeren uit heel Nederland komen naar Lochem om hun tractormotoren één keer voluit te laten gaan. Maar dat gaat nergens om, zegt Woessink, doelend op het wedstrijdelement. Het gaat vooral om de show.