Slachtofferhulp steunt angstige busreizigers

Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland rijden deze week mee met de busreizen van de touroperator Peter Langhout Reizen uit Alphen aan den Rijn. Het gaat om bussen met bestemming Spanje. De medewerkers van Slachtofferhulp moeten op zowel de heen- als terugreis angstige passagiers begeleiden. De directie van Peter Langhout Reizen heeft deze maatregel genomen, nadat een door het bedrijf gecharterde bus vorige week woensdag in Valence verongelukte.

Vrijdag vertrokken 23 bussen van Langhout richting Spanje. In de meeste van deze touringcars zijn medewerkers van Slachtofferhulp ingestapt. Hetzelfde gebeurt vrijdag als er opnieuw een grote vloot bussen naar Spanje vertrekt.

Peter Langhout Reizen overweegt haar nachtpendels naar onder meer Spanje te schrappen. Mogelijk is overdag en 's avonds rijden beter voor de biologische klok van de chauffeurs, zo kondigde directeur Peter Langhout zaterdag aan. Over twee weken zal het bedrijf overleg gaan voeren met chauffeurs en medici.

In de nacht van dinsdag op woensdag verongelukte een door Peter Langhout gecharterde bus bij de Franse plaats Valence. Drie passagiers en de 23-jarige tweede chauffeur van de bus kwamen hierbij om het leven. In tegenstelling tot de Franse politie denkt Langhout niet dat de 38-jarige chauffeur in slaap is gedommeld. ,,Ik heb daar geen enkele aanwijzing voor'', aldus Langhout. Desalniettemin wil Langhout ook het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen in Leiden betrekken bij de gesprekken over de voor- en nadelen van nachtpendels. ,,Zij hebben de expertise in huis om zinnige dingen te kunnen zeggen over de invloed die nachtpendels hebben op de biologische klok bij onze chauffeurs.'' Peter Langhout Reizen gelooft niet dat pendelreizen 's nachts onveiliger is dan overdag, zo laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Maar als reactie op het ongeluk is besloten ,,om toch nog een extra stapje te zetten en te bekijken of het niet nóg veiliger kan'', aldus de woordvoerder.

Bij een controle van vakantiebussen bij de grensovergang Eijsden op de snelweg A2 hebben gisteren 17 van de 56 chauffeurs een proces-verbaal gekregen. Drie chauffeurs bleken bij de controle van de politie en de Rijksverkeersinspectie de rij- en rusttijden te hebben overtreden. Veertien verbalen werden uitgeschreven vanwege technische gebreken.