Ruiter Houtzager verrast

Een ton lag gisteren klaar voor de Amerikaanse winnares van de Grand Prix van Valkenswaard, Beezie Madden-Patton. Voor die premie kwam de onbekende Nederlandse ruiter Marc Houtzager niet in aanmerking. Temidden van een grote groep springruiters die naar Sydney gaan, was de uit Rouveen afkomstige ruiter tevreden met een verrassende derde plaats. ,,Daar had ik temidden van al dit internationale springgeweld vooraf graag voor getekend'', zei de 29-jarige Houtzager.

Hij is met de onlangs door het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) — de burgelijke stand voor paarden — afgekeurde hengst Jacomar de afgelopen weken goed in vorm. Zo werd hij onlangs op het NK in Hoofddorp tweede achter Albert Voorn. Vier combinaties bleken uiteindelijk in staat om de twee zware parcoursen foutloos te overwinnen en de in de barrage als tweede startende Houtzager zette zijn concurrenten onder druk door foutloos te blijven. ,,Het had sneller gekund'', erkende Houtzager. ,,Maar de hengst maakte nogal eens bokkende bewegingen tussen de hindernissen en dat vreet iedere keer weer tijd.''

Ludger Beerbaum verbeterde met Goldfever zijn tijd ogenblikkelijk. De als laatste startende Amerikaanse Beezie Madden-Patton was met Cockney echter nog een fractie sneller en pakte daarmee de hoofdprijs van een ton. Zij heeft nu uitzicht op de bonus van 700.000 dollar, maar dan zal zij volgend jaar de Grote Prijs van Aken moeten winnen.

Geen van de Nederlandse ruiters uit de olympische equipe wist door te dringen tot de barrage. In de eerste omloop maakten Jan Tops (20ste), Albert Voorn (6de) en Jeroen Dubbeldam (9de) een foutje, terwijl Jos Lansink (13de) in de tweede ronde in de fout ging. Emile Hendrix was met RBG Finesse foutloos in de eerste ronde en de voor Sydney gepasseerde ruiter deed een verwoede alles-of-niets-poging om alsnog het ongelijk van bondscoach Johan Heins aan te tonen. Het lukte de Limburger niet foutloos te blijven, want Finesse toucheerde in de tweede omloop een balk en eindigde als twaalfde.

Anky van Grunsven was met drie paarden naar het Duitse Lingen gereisd, waar het afgelopen weekeinde een sterk bezette dressur werd georganiseerd. Van Grunsven was met het olympische reservepaard Gestion Idool zeer succesvol. De Brabantse amazone won de Grand Prix, werd derde in de Special en tweede in de kür op muziek. Dat leverde haar een aandelenpakket op ter waarde van 20.000 D-Mark. Met de schimmelhengst Junior zegevierde ze driemaal in de lichte tour. Daardoor werd ze uitgeroepen tot beste ruiter in de zware en lichte klasse, goed voor een BMW. Aan regulier prijzengeld won de amazone tenslotte nog 30.000 D-Mark.

    • Jacob Melissen