Petri en Wouters moeten wijken in de hockeyselectie

Karlijn Petri en Mieketine Wouters maken geen deel meer uit van de selectie van de Nederlandse hockeyploeg die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Sydney. Beide aanvalsters, van respectievelijk Rotterdam en Laren, vielen gisteren af na de 5-1 zege op Canada. Bondscoach Tom van 't Hek brengt zijn selectie in een paar dagen verder terug, van negentien naar achttien speelsters.

Volgens de oud-international hebben Petri en Wouters de afgelopen weken te weinig progressie laten zien. ,,Petri heeft wel een ontwikkeling doorgemaakt, maar anderen gingen harder'', zo motiveerde Van 't Hek zijn keuze. ,,Wouters is er later bijgekomen en ik heb heel veel respect voor wat ze allemaal gedaan heeft. Maar wat haar fysieke gesteldheid betreft bleek ze uiteindelijk een te grote achterstand te hebben.''

Met name voor Wouters kwam de klap hard aan. Na een afwezigheid van zes jaar maakte de 31-jarige spits twee maanden geleden, in de aanloop naar het toernooi om de Champions Trophy, haar rentree in de nationale ploeg. Doelpunten bleven uit tijdens het zeslandentoernooi. Maar in het tweeluik tegen Canada, gisteren (5-1) en eergisteren (5-0) in Amstelveen, scoorde de wispelturige aanvalster twee keer.

Donderdag vervolgt de Europees kampioen de olympische oefencampagne, opnieuw in Amstelveen, met een duel tegen Groot-Brittannië. Op 3 september vertrekt een selectie van achttien speelsters naar Australië. In Sydney moeten nog eens twee speelsters afvallen. Voorstopster Julie Deiters maakte gisteren haar rentree na een knieblessure die ze opliep tijdens het toernooi om de Champions Trophy.

De Nederlandse mannenploeg, titelverdediger in Sydney, kende een beroerde start van de olympische voorbereiding. Na zaterdag al met 3-0 verslagen te zijn door Groot-Brittannië verloor de ploeg van bondscoach Maurits Hendriks gisteren met 2-1 van Duitsland bij het jaarlijkse vierlandentoernooi in Hamburg. Nederland eindigde daardoor als vierde en laatste. Gastland Duitsland won het toernooi.

De tik die de Britten zaterdag uitdeelden, dreunde gisteren nog na bij de regerend wereld- en olympisch kampioen, die tegen Europees kampioen Duitsland al na ruim een kwartier tegen een 2-0 achterstand aankeek. Christoph Bechmann en Mathias Witthaus waren de doelpuntenmakers. Bondscoach Paul Lissek onderstreepte na afloop de kracht van zijn ploeg nog maar eens. ,,Dit is waarschijnlijk een van de sterkste teams die we ooit hebben gehad'', meende de trainer die de Duitsers in 1992 al naar de olympische titel leidde.

Nederland kwam in de 47ste minuut nog wel terug door een rake strafbal van verdediger Wouter van Pelt, maar het bleek te laat om een ommekeer in gang te zetten. Pas in de slotfase werd Duitsland enigszins onder druk gezet. De gelijkmaker bleef evenwel uit voor de ploeg die gebukt ging onder de afwezigheid van het lichtgeblesseerde trio van landskampioen Bloemendaal, Teun de Nooijer, Remco van Wijk en Jaap-Derk Buma.

De wedstrijd tussen Zuid-Korea en Groot-Brittanië eindigde in een 1-0 zege voor de Aziaten, die daarmee op de tweede plaats eindigden als gevolg van een minder doelsaldo dan Duitsland. Groot-Brittannië werd derde in de eindrangschikking. Korea fungeert donderdag, zaterdag en zondag in Amstelveen als sparringpartner van Nederland.

VAN DER WIELEN: pagina 15