Palestijnse vakantie: kinderen oefenen voor strijd

De Israelische televisiejournaals hebben de laatste tijd herhaaldelijk reportages uitgezonden over de pseudo-militaire training van Palestijnse kinderen tijdens zomerkampen. De beelden lieten zien hoe kinderen in de leeftijd van acht tot vijftien jaar leerden geweren snel uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Ook toonden ze Palestijnse kinderen die onder laag prikkeldraad kropen terwijl Palestijnse instructeurs op veilige afstand van de aspirant-strijders in de grond schoten.

Meer dan 30.000 kinderen doen mee aan de oefeningen, die op de westelijke Jordaan-oever en in de Gaza-strook worden gehouden. Palestijnse politie-agenten treden op als instructeurs.

Palestijnse woordvoerders zeiden dat de training van Palestijnse kinderen plaats vond met het oog op mogelijke onlusten bij het uitroepen van een onafhankelijke Palestijnse staat door de Palestijnse leider Yasser Arafat op 13 september of daarna.

In de Palestijnse cultuur is het niet uitzonderlijk dat kinderen leren met wapens om te gaan. Tijdens de grote Israelische inval in Libanon in 1982 stuitten Israelische tanks bij de Palestijnse vluchtelingenkampen op Palestijnse kinderen die met raketten – RPG – nogal wat tanks buiten gevecht stelden. De `RPG-kinderen' werden door de Israelische soldaten gevreesd en velen hadden het erg moeilijk mee tegen Palestijnse kinderen te vechten.

Tegenstanders in Israel van het vredesproces grijpen de beelden van Palestijnse kinderen die zich tijdens zomerkampen voorbereiden op geweld aan om de onbetrouwbaarheid van de Palestijnse partner in de schijnwerpers te plaatsen. `Wie kinderen traint om te doden denkt niet aan vrede', is het argument van die kant dat bij de emotionele Israeliërs nogal aanslaat. Van officiële Israelische zijde is niet op de Palestijnse zomerkampen waar Palestijnse kinderen voor de strijd worden opgeleid gereageerd.

    • Salomon Bouman