Murphy laat zich niet bedriegen door zege op Japan

Het Nederlands team behaalde gisteren tegen Japan zijn tweede zege tijdens de Haarlemse honkbalweek. Verrassend was het niet voor degenen die wisten dat de Aziaten met louter college-spelers aantraden.

Terwijl het massaal toegestroomde publiek gisteren juichend de zege van het Nederlands honkbalteam op Japan begroette, stond het gezicht van bondscoach Pat Murphy strak. ,,We hebben niet goed gespeeld'', was de koele constatering van de Amerikaan.

Wie daarentegen puur naar het resultaat kijkt, zou kunnen vaststellen dat Nederland dit weekeinde met overwinningen op Taiwan (3-2) en Japan (2-1) uitstekend is begonnen aan – volgens het organisatie-comité – ,,het sterkste honkbalevenement ooit''. Nederland verloor in het verleden vaker van Taiwan dan dat het won. En van de 21 wedstrijden die tegen Japan werden gespeeld verloren de Nederlanders er twintig. De laatste keer dat Nederland Japan versloeg dateerde uit 1978.

Maar wat een groot deel van het publiek waarschijnlijk niet doorhad, besefte Murphy waarschijnlijk wel terdege. Statistieken zijn aardig, maar in de praktijk wil het niveau van de `nationale teams' nog wel eens verschillen. Dit Taiwan, dat vrijdag ook al met 10-4 van de Verenigde Staten verloor, was inderdaad geen wonderploeg. Taiwan, dat overigens niet naar de Spelen zal gaan, was dan ook niet met de nationale ploeg, maar met een onervaren team van jonge spelers naar Haarlem gekomen. En Japan mag dan wel naar Sydney gaan, maar de Aziaten zullen de reis niet maken met spelers uit het team dat gisteren van Nederland verloor.

Het sterke honkballand Japan vaardigde namelijk een `all-star team' af naar Haarlem, dat is samengesteld uit spelers van een college-competitie die wordt gespeeld in en rondom Tokio. De zogenoemde Tokio College Toto League. De Japanse coach Toshio Uchida legde na afloop van de wedstrijd rustig uit dat hij niet de bondscoach is en dat ook geen van zijn spelers international is. Kort gaf Uchida zijn uitleg voor de nederlaag: ,,Wij sloegen niet goed, maar dat kwam ook omdat de pitching van Nederland erg goed was.''

In de wedstrijd tussen Nederland en Japan speelde de 34-jarige pitcher Orlando Stewart inderdaad zeer sterk. De Antilliaan Stewart, die pas zijn zevende interland voor Nederland speelde, werd dan ook terecht voor de uitverkochte tribunes van het Pim Mulier-stadion uitgeroepen tot man of the match. Nederland incasseerde onder Stewart – die na dit seizoen na jaren van trouwe dienst zijn club Sparta/Feijenoord zal verlaten – niet meer dan drie honkslagen.

Pas in de negende innings, toen René Rijst inmiddels met een 2-0 stand op de heuvel stond, kwam Nederland voor het eerst in de problemen. Met alle honken bezet sloeg Naoki Matsuda een honkslag waardoor Yoshiro Konno het eerste punt voor Japan kon maken. Met twee man uit zette Murphy tegen de linkshandige Takao Muzibuchi een de linkshandige Pitcher Jurriaan Lobbezoo in om de 2-1 voorsprong te waarborgen. Lobbezoo slaagde in zijn opdracht.

Nederland stapte als winnaar van het veld omdat het er in de zevende en achtste inning in was geslaagd om honkslagen te produceren tegen de eveneens sterk pitchende Hisashi Takeda. Het was pinchhitter Ken Brauckmiller die de wedstrijd in de zevende innings openbrak. Met een honkslag door het midden bracht hij Remy Maduro vanaf het tweede honk in één keer binnen. Het tweede Nederlandse punt werd een inning later door Rikkert Faneyte gemaakt na een honkslag van Mike Crouwel.

Murphy prees na afloop het spel van pitcher `Big Stew' Stewart, het werk van catcher Johnny Balentina, het afmaken van Lobbezoo en het verdedigen van korte stop Robert Eenhoorn. ,,Voor de rest moet alles nog heel veel beter'', sprak de 41-jarige Amerikaan die in juli kwam als opvolger van de afgezette Jan-Dick Leurs. ,,We kunnen het nog niet afdwingen. Er is nog een lange weg te gaan.''

Na afloop liep Robert Eenhoorn met een goed gevoel naar de spelersbus. De 32-jarige korte stop van Nederland, die 37 wedstrijden in de Amerikaanse Major League bij de New York Yankees en de Anaheim Angels speelde, was blij met de behaalde overwinningen in het weekeinde. ,,Het pitchen en het veldspel ging goed, alleen het slaan was wat minder. Maar we hebben niet van de minste landen hier gewonnen.''

Op de vraag of Eenhoorn en zijn medespelers wisten dat dit Japan bestond uit een team van college-spelers moest hij ontkennend antwoorden. ,,Nee, dat wist ik niet'', zei Eenhoorn. ,,Dat is ons vooraf niet door de coach verteld. Maar dat is ook niet belangrijk. Het gaat erom dat we ons eigen spelletje zo goed mogelijk spelen.''

Terwijl de selectie van Nederland gisteren onder toejuichingen van het publiek met de bus van het Haarlemse sportpark richting hotel vertrok, zal coach Murphy waarschijnlijk al aan de Nederlandse selectie duidelijk hebben gemaakt dat dit zeker nog niet `zijn' spelletje was.

Woensdag wacht in Haarlem de eerste echte krachtmeting voor het team van Murphy. Nederland moet het dan opnemen tegen aartsrivaal Italië.

    • Koen Greven