Missaglia klopt Zabel voor eigen publiek

Een wielerwedstrijd controleren in eigen land blijft een probleem voor de renners van Telekom. In de Tour ging het mis in Freiburg, waar Vinokoerov de Italiaan Commesso moest voorlaten. In de HEW Cyclassic, de zesde wedstrijd om de wereldbeker, moest Erik Zabel gisteren het hoofd buigen voor drie Italianen, van wie Gabriele Missaglia de snelste was.

De 30-jarige renner van Lampre versloeg zijn medevluchter Francesco Casagrande in de straten van Hamburg. Net achter dit tweetal won Fabio Baldato, nog voor Zabel, de sprint van het peloton. Zabel blijft wel soeverein leider in de stand om de wereldbeker.

Net als vorig jaar, toen de Italiaan Celestino won, reed in de slotfase een kopgroep weg. De aanval werd ingezet door Francesco Casagrande, de nummer twee van de Giro van dit jaar. Hij kreeg Gabriele Missaglia mee, een renner met een kleine erelijst. De zesdejaars prof won in 1997 ritten in de Ronde van Baskenland en de Giro. Vorig jaar was zijn opvallendste resultaat een ritzege in de Ronde van Zwitserland en werd hij achter Michael Boogerd en Lance Armstrong derde in de Amstel Gold Race.

In Hamburg kon hij zijn eerste zege in een wereldbekerwedstrijd laten bijschrijven. Casagrande gaf zich, terwijl het sprintende peloton het tweetal in het zicht had, in de slotmeters snel gewonnen. De Italianen bezetten zes van de eerste tien plaatsen. De Rabobank-ploeg manifesteerde zich in Hamburg in de persoon van Marc Wauters. De Belg, ook al sterk in de Tour, ontsnapte met nog 45 kilometer te rijden met wereldkampioen Oscar Freire Gomez. De Fransman Agnolutto, ritwinnaar in de Tour, sloot even later bij het tweetal aan. Het verschil met het peloton, waar de Telekomrijders zich op kop hadden gezet, werd nooit groter dan 25 seconden.

Nog voor de derde beklimming van de Waseberg, het laatste serieuze obstakel voor de finish, werd het drietal achterhaald. In de klim probeerden de Let Vainsteins en de Belg Museeuw een gaatje te slaan, ook hun poging had geen succes. Zabel wilde niet te lang stilstaan bij zijn gemiste kans voor eigen publiek een groot succes te behalen. ,,Ik heb 40 punten gepakt voor de wereldbeker. Dat is ook niet slecht'', zei de allrounder van Telekom.

Ondanks zijn ruime voorsprong, 192 punten op de nummer twee Vainsteins, wil Zabel nog niets weten van de eindzege in de wereldbekerklassement. ,,Er zijn nog vier wedstrijden. In drie daarvan kan Casagrande nog heel wat punten bij elkaar fietsen. De nummer twee van Hamburg achtte zich ook nog niet kansloos. ,,San Sebastian, Zürich en de Ronde van Lombardije zijn wedstrijden die me liggen. De wereldbeker is nog lang niet beslist'', aldus Casagrande.

Gabriele Missaglia kon zijn geluk uiteraard niet op. ,,Ik had nooit gedacht dat ik Casagrande hier kon kloppen'', jubelde de kleine Italiaan. Leon van Bon, twee jaar geleden nog winnaar in Hamburg, was met de zeventiende plaats de beste Nederlander. Jeroen Blijlevens, voor de laatste beklimming van de Waseberg nog even op kop van het peloton rijdend, moest na een valpartij opgeven. ,,Ik heb schaafwonden aan mijn bil en een paar flinke wonden aan mijn linkerhand'', vertelde Blijlevens na onderzoek in het ziekenhuis. ,,Maar er is gelukkig niets gebroken'', aldus de sprinter. Morgen maakt bondscoach Gerrie Knetemann bekend of de Polti-sprinter wordt geselecteerd voor de Spelen.

Rolf Sörensen werd zaterdag als eindwinnaar gekroond in de Ronde van Denemarken. De koppositie van de Deense renner van Rabobank was in de vijfde en laatste etappe niet meer in gevaar gekomen. Sörensen had de rittenkoers in zijn geboorteland nooit eerder op zijn naam geschreven. De slotrit werd gewonnen door de Est Jann Kirsipuu, die het peloton net voor bleef. In het eindklassement bleef Sörensen de Duitser Klöden en de Fransman Barthe voor. Van de Nederlanders was Aart Vierhouten in het eindklassement het best geklasseerd. De Rabo-renner eindigde als twintigste op 3.40 van Sörensen.

De Portugees Vitor Gamito schreef gisteren de Ronde van Portugal op zijn naam. De slotetappe werd gewonnen door de Litouwer Salius Sarkauskas, die in de sprint de Italiaan Matteo Frutti en de Portugees Jose Sousa achter zich liet.