Maase verbetert stokoud record

Hoewel de marathon op de Spelen zijn hoofddoel blijft, heeft Kamiel Maase zich ook voor de 5.000 meter geplaatst van Sydney. In Heusden-Zolder liep hij afgelopen weekeinde tijdens de Nacht van de Atletiek met 13.14,13 het 22 jaar oude record van Gerard Tebroke uit de boeken. Tebrokes tijd was nog handgeklokt: 13.21,68. Maase was ook al zeker van olympische deelname op de 10.000 meter.

De microbioloog moet zich op 19 augustus in Glasgow nog zeker stellen van plaatsing op de marathon. Hij heeft een nominatie, maar moet NOC*NSF overtuigen door minstens 1.04 op de halve marathon in Schotland te lopen. ,,Dat moet geen probleem zijn'', aldus de atleet.

Maase heeft inmiddels keuze te over, maar blijft bij zijn oorspronkelijke plan. Op de marathon ziet hij zijn kansen, niet op de 5 en 10 kilometer. ,,Op de 5 gaan de kanshebbers in Sydney onder de 13 minuten.'' Desondanks vroeg hij een limietpoging aan voor zijn race in België. ,,Vond ik leuk'', zei hij. ,,Ik wilde dat record sowieso hebben. Tebroke heb ik nooit gesproken. Zijn broer wel. Pak jij die tijd maar, zei hij.''

Afgezien van de prestatie van Maase was de Nacht van de Atletiek ook het evenement van Bram Som. De 800-meter-loper maakt dit seizoen een spectaculaire progressie. Maar Som had nooit gedacht dat hij al in zijn eerste seniorenjaar klaar was voor de Olympische Spelen. Hij sprintte zaterdag in het Belgische naar 1.44,53 en kwalificeerde zich als achtste atleet voor Sydney. ,,Ik weet soms echt niet waar ik het vandaan haal'', stamelde hij.

De 20-jarige Som greep zijn allerlaatste kans met beide handen aan. De Nederlandse atleten krijgen vier pogingen om zich te plaatsen en Som had er al drie gebruikt. Driemaal had hij de limiet van 1.45,00 benaderd, maar niet meer dan dat. In de traditionele Belgische Nacht van de Atletiek, verhuisd van Hechtel naar Heusden, plaatste Som zijn ultieme aanval. Hij haalde liefst 1,2 seconden van zijn persoonlijk record af.

Som is de grote verrassing van de Nederlandse atletiekploeg voor de Spelen. In de luwte was hij dit jaar wel als een komeet vooruit gegaan. Vorig seizoen was hij al eens tot 1.46,5 gekomen, maar dat was volgens zijn trainer Honoré Hoedt een uitschieter. ,,Ik heb daarom voor dit jaar bewust geen hoge doelen gesteld en het met Bram niet over Sydney gehad.''

Som dacht er kennelijk wel stiekem aan, want hij waagde in juni in Leiden al een gokje. ,,Daar wist ik niet eens van'', aldus Hoedt. Som had in mei in Nijmegen 1.46 gelopen en herhaalde dat bij de Leidse Gouden Spike. Pas toen hij begin juli in de stromende regen op Papendal 1.45,73 scoorde begon er ook bij Hoedt een olympisch belletje te rinkelen.

Som pakte vervolgens in Chemnitz Europees kampioen Nils Schumann in en liep in een grote wedstrijd in Barcelona nogmaals in de 1.45. Mooie cijfers, maar nog geen zekerheid voor de Spelen. Som kneep hem daarom voor hij zaterdag naar België reisde. ,,Ik wist dat het hier moest gebeuren en baalde dat veel Kenianen de laatste dagen afzegden. Je hebt anderen nodig voor een snelle race.''

Met zijn haas Youri Voltman besloot Som dan de wedstrijd zelf maar te maken. Patrick Nduwimana uit Burkina Faso passeerde hem in de slotfase en trok hem mee naar de benodigde tijd. Som kreeg meteen na de race nog een verrassende mededeling. Hij mag naar Sydney, maar ook vrijdag naar de presitigieuze meeting in Zürich. Opgetogen meldde Som dat hij zich nu helemaal op de atletiek gaat storten. ,,Ik zit nog op de MEAO, maar ik heb nu uitzicht op iets heel moois. De wereldtop. Ik zou wel gek zijn als ik niet zo doorgaan.'' Som was aanvankelijk van plan om in Athene 2004 te presteren, maar stelde snel zijn doelen bij. ,,Ik ga niet naar Sydney om alleen mee te doen. Met mijn eindschot kan ik een heel eind komen.''

Vier jaar geleden liep Som nog 1.49,5. Vanwaar die progressie? ,,Ik krijg meer ervaring, durf aan te vallen. Bijtertjes als de Britten Roger Black en Paula Radcliff zijn mijn voorbeeld. Die gaan voor de winst.''

Andere limietpogingen van Nederlandse atleten mislukten zaterdagavond. Jacqueline Poelman (100 en 200 meter), de polsstokspringers Christian Tamminga en Laurens Looije, discuswerper Pieter van der Kruk, 5.000-meter-lopers Sander Schutgens, Luc Krotwaar en Erika van de Bilt redden het niet.

Troy Douglas ontstak in woede op de atletiekbaan van Heusden-Zolder. Hij kreeg vlak voor de start van de 200 meter te horen dat hij van baan 3 naar de ongunstige baan 8 was gezet. Douglas had na een jaar gedwongen pauze willen `vlammen', maar gaf zich 30 meter voor de finish gedesillusioneerd gewonnen.

Hij vloekte iedereen stijf en trainer Henk Kraaijenhof moest hem in bedwang houden voor hij iemand aanvloog. De 37-jarige sprinter hoorde donderdag dat hij, in afwachting van de uitspraak in zijn dopingzaak (waarschijnlijk begin september), weer mag lopen en hij had voor de wedstrijd in België grote plannen.

Direct na de race, afgelegd in een matige 21,45, wilde hij weten wie hem het kunstje van de baanwisseling had geflikt. Patrick van Balkom bleek voor aanvang van baan 1 naar 3 verhuisd.