Little drummer girl

Tegenwoordig onderhandelen de Israelische premier Barak en de Palestijnse leider Arafat met elkaar over vrede in Camp David. Twintig jaar geleden werd er niet gepraat. Toen vormden Palestijnse aanslagen de schrik van de westerse wereld en was de Israelische geheime dienst actief betrokken bij de uitschakeling van terroristen.

Aanknopingspunten genoeg voor een politieke film, maar in handen van regisseur George Roy Hill is het een romantisch drama geworden. ,,Ik werd verliefd op de man die me gerecruteerd heeft, dat was alles'', bekent de Amerikaanse vrouw die van de Israelische geheime dienst opdracht heeft gekregen een Palestijnse terroristenleider op te sporen. Met die larmoyante ontboezeming is de laatste kans op een verrassende ontknoping van The Little Drummer Girl verkeken. Het verhaal is gebaseerd op een boek van John le Carré, maar de film ontbeert geraffineerdheid en komt niet verder dan een aaneenschakeling van cliché's over Israeli's en Palestijnen.

De naieve Amerikaanse vrouw Charlie (Diana Keaton), een tweederangs actrice die werkt in Engeland, heeft pro-Palestijnse sympathieën, maar in een vlaag van verliefdheid op een Israelische agent die haar verleidt, is ze snel overgehaald om als agent voor de Mossad te werken. Haar recrutering verloopt als een toneelauditie en ze leert haar nieuwe rol met vaardigheid. In opdracht van de Israeli's fingeert ze een verhouding met een Palestijnse revolutionair, slaagt er in het vertrouwen van de Palestijnen te winnen, wordt opgeleid in een Palestijns trainingskamp, voert een aanslag uit en dringt door tot in het bed van de terroristische leider. Al die tijd hebben de Israeli's de regie stevig in handen en op geen enkel moment gaat er iets mis. De Israeli's zijn hard maar strijden voor de goede zaak, de Palestijnen zijn schurken, de gevreesde terrorist een zachtmoedige verleider, en de Amerikaanse actrice is kwetsbaar maar koelbloedig als het er op aankomt. De acties verplaatsen zich van Londen naar Duitsland, Griekenland en Libanon.

Na de geslaagde gewelddadige ontknoping keert Charlie terug naar haar toneelrepetities en ze heeft moeite om opnieuw haar rol als actrice op te pakken. Geen wonder, want ze wist de hele film niet in welk drama ze was terecht gekomen. De film is aardig om te zien, maar na zestien jaar hopeloos gedateerd.

The Little Drummer Girl (George Roy Hill, 1984, VS), RTL5, 20.30-22.55u.

    • Roel Janssen