KLM grootste stijger op rustig Damrak

Luchtvaartmaatschappij KLM was vanochtend de grootste stijger op een weinig enerverend Damrak. Het aandeel steeg 1,35 eurocent (4,72 procent) tot 29,95 euro. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter waarin de KLM overigens niet is opgenomen, steeg met 6,36 punten of 0,94 procent tot 679,81 punten.

Een bericht in de Financial Times van vandaag dat de directies van KLM en Britsh Airways optimistisch blijven gestemd over een naderend fusieakkoord, verklaarde de belangstelling voor KLM, dat op de Amsterdam Midkap-Index is genoteerd.

Volgens het Britse zakenblad hebben KLM en British Airways de op 1 augustus afgelopen periode verlengd waarin ze exclusief met elkaar kunnen onderhandelen over overname van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij door de Britse.

,,Beleggers zijn hier blij dat de onderhandelingen niet zijn vastgelopen. Zij zien vele voordelen in de fusie'', aldus een handelaar op het Damrak.

Volgens de hoekman was de opleving van KLM de enige positieve uitzondering. ,,Voor de rest is de stemming hier vanmorgen op vakantieniveau. Er is weinig handel.'' De bescheiden winst van de AEX komt overeen met de stemming elders in Europa. Ook het feit dat Wall Street afgelopen vrijdag hoger sloot en de melding van het Centaal Bureau voor de statistiek vanmorgen dat de Nederlandse industriële productie het eerste halfjaar met 16 procent steeg, droegen vermoedelijk bij aan de lichte stijging.

Behalve de KLM waren de informatie- en technologiefondsen vanmorgen weer eens de grootste trekkers op de beurs. Kabelaar UPC, die volgens de Britse krant The Independent een bod gaat doen op branchegenoot Telewest, was met een winst van 2,65 procent tot 29,00 euro de grootste stijger onder de hooffondsen. UPC werd gevolgd door chipmachinefabrikant ASM Lithography, die met een groei van 2,5 procent op 38,24 euro uitkwam. Automatiseerder Getronics won 1,8 procent op 17,30 euro.

Ook buiten de AEX bepaalden ICT-fondsen de handel. Internetprovider World Online won 10,9 procent (1,20 euro) op 12,20 euro. Telecomaanbieder Versatel groeide met 5 procent naar 32,70 euro.

Een aantal cyclische waarden stond aan het eind van de ochtend op verlies. Het chemie- en farmaceutisch concern Akzo Nobel was met een daling van 1,4 procent op 48,46 euro de hekkensluiter. DSM stond op een klein verlies van 0,35 procent op 34,19 euro.

Ook uitgever Wolters Kluwer stond op verlies. Het bedrijf maakt morgen de halfjaarcijfers bekend. Wolters Kluwer noteerde aan het eind van de ochtend een verlies van 1,2 procent op 26,76 euro.

Branchegenoten Elsevier en VNU waren juist wel gevraagd: Elsevier groeide met een half procent tot 12,58 euro en VNU met 1,3 procent naar 61,65 euro. Wolters Kluwer en Elsevier komen deze week met halfjaarcijfers.