KLM en BA verlengen fusieoverleg

KLM en British Airways (BA) verlengen de periode waarin ze exclusief met elkaar onderhandelen over overname van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij door de Britse.

Dit heeft bestuursvoorzitter R. Eddington van British Airways vanochtend bevestigd bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Eddington omschreef de gesprekken met KLM als ,,zeer complex''. KLM weigerde vanochtend op de uitspraak te reageren.

De periode waarin de luchtvaartmaatschappijen uitsluitend met elkaar onderhandelen duurde oorspronkelijk twee maanden en liep op 1 augustus af. Woensdag zei KLM dat de concerns de exclusiviteitsperiode niet verlengd hadden. Wel zei de woordvoerder dat beide bedrijven ervan overtuigd waren nog steeds de beste partner voor elkaar te zijn en dat de gesprekken doorgang zouden vinden.

Direct na de aankondiging van British Airways de gesprekken met KLM exclusief voort te zetten steeg het aandeel KLM vanochtend 7,34 procent naar 30,70 euro.

Ook het tijdstip waarop KLM en British Airways de samenwerking officieel zouden melden bij de mededingingsautoriteiten in Brussel is uitgesteld. KLM en British Airways wilden begin augustus hun dossier bij de Europese Commissie indienen. Gesprekken met medewerkers van Eurocommissaris Monti (Mededinging) vinden al vanaf begin juli plaats. Op een persconferentie na afloop van de aandeelhoudersvergadering eind juli zei KLM-bestuursvoorzitter L. van Wijk dat een officiële aankondiging van de fusie begin augustus niet haalbaar was.

British Airways maakte vanochtend bekend in de eerste drie maanden van het lopende boekjaar, dat op 1 mei begon, een winst voor belastingen te hebben geboekt van 8 miljoen pond (29 miljoen gulden). Een jaar eerder maakte het bedrijf in het eerste kwartaal nog 23 miljoen pond winst. Inclusief boekverliezen op verkochte bezittingen ter grootte van 58 miljoen pond komt de maatschappij uit op een verlies over het jongste kwartaal van 50 miljoen pond (182 miljoen gulden).

British Airways presenteerde drie maanden geleden over het boekjaar 1999/2000 een verlies van 244 miljoen pond (exclusief boekverliezen).

DOSSIER KLM: www.nrc.nl