Kleinzoon Wilde naar filmfestival

Merlin Holland, de kleinzoon van Oscar Wilde, zal volgende maand aanwezig zijn op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Holland komt ter gelegenheid van de première van de film Two loves, een portret van Wilde's minnaar Bosie, ofwel Lord Alfred Dougles. Van Bosie komt een achterneef naar Utrecht. Oscar Wilde trouwde in 1884 met Constance Lloyd en kreeg bij haar zoon Vyvian, de vader van Merlin. Wilde vatte echter liefde op voor Bosie, iets wat hem fataal zou worden. In 1895 begon Wilde een proces tegen de vader van Bosie wegens smaad. Tijdens de procedure beschuldigde deze markies Wilde openlijk van homoseksualiteit, destijds een misdrijf. Wilde kon dit niet weerleggen en draaide voor twee jaar een afschuwelijke gevangenis in, Reading gaol. Het verblijf brak de verfijnde auteur voor het leven. Jacqueline van Vugt, Carmen Cobos en Kees Ryninks maakten de film Two loves, waarin de relaties met Wilde vanuit het perspectief van Bosie worden belicht.