Jeugdig PSV speelbal van Club Brugge

Een week voor de eerste serieuze wedstrijd van het seizoen om de Johan Cruijff Schaal tegen Roda JC, heeft landskampioen PSV in een vriendschappelijke wedstrijd een zware nederlaag geleden (4-0) bij Club Brugge.

Na het gelijkspel tegen Sheffield Wednesday en een kleine overwinning op Genk was dit een zwakke afronding van een magere voorbereiding. ,,PSV onwaardig'', vond trainer Erik Gerets, die er komend seizoen een nieuwe uitdaging bij heeft. Ajax en Feyenoord zoeken het in een andere trainer, PSV vertrouwt opnieuw Gerets en diens vermogen om het jeugdig enthousiasme van zijn spelers te temperen. Want dat is welllicht de belangrijkste opdracht van de Belg wil hij PSV voor de tweede keer de landstitel bezorgen.

PSV trad in Brugge aan zonder de geblesseerden Vogel (hamstring), Bouma (lies) en Hofland (rugklachten). Het op ouderwets Belgische leest geschoeide Club Brugge, dat wil zeggen met een zwaar accent op de verdediging en loerend op de counter, legde op een pijnlijke manier de zwakke plekken bij de Nederlandse landskampioen bloot. Die scholen vooral in een veel te open strijdwijze waarbij de linies te simpel uit elkaar werden gespeeld. De Peruviaanse spits Mendoza (3) en Verheyen profiteerden.

De 4-0 schokte Gerets, die zich zo snel niet kon herinneren als speler en als trainer met PSV ooit zo'n (oefen-)nederlaag te hebben geleden. ,,Onbewust speelt toch nog de landstitel van vorig jaar mee, het nafeesten was nog niet voorbij. Zo'n klap als vanavond komt voor zo'n jonge groep misschien wel precies op het juiste moment. We hebben nog twee weken voor de competitie begint, in die tijd kan er nog veel worden gedaan.'' Hiermee gaf hij aan dat de weelde door jeugdige spelers maar moeilijk kan worden gedragen, maar dat leergierigheid veel kan vergoeden.

De Eindhovense club denkt met het aantrekken van talentvolle (de Joegoslaaf Mateja Kezman) dan wel in Nederland al min of meer gearriveerde spelers (John de Jong, Adil Ramzi, Kevin Hofland) het antwoord te hebben gevonden op het Zuid-Europese en Engelse grootkapitaal dat de internationale voetbalwereld regeert. Dat leidde opmerkelijk snel tot complimenten over het Eindhovense inkoopbeleid. Met Kezman (21), De Jong (23), Ramzi (23) en Hofland (21) was op verstandige wijze met het oog op de toekomst geïnvesteerd. Maar de toekomst verdraagt zich doorgaans niet met de prestatie-eisen van een nieuw seizoen.

Voor Gerets de taak uit zijn selectie een volwassen elftal te destilleren. De enige routine bevindt zich in de verdediging in de personen van Jan Heintze (bijna 37), Yuri Nikiforov (29), André Ooijer (26) en keeper Ronald Waterreus (29). In geen van die vier school volgens Gerets de aanvoerder van PSV, zodat de band bij Mark van Bommel (23) belandde. Die dirigeerde tot op heden alleen de spelers van Jong Oranje. Een opmerkelijke keuze, want de middenvelder heeft zelf nog wel eens moeite de emoties te beheersen.

Vorig seizoen liet Van Bommel zich kinderlijk provoceren in de Champions League tegen Bayern München en liep hij tegen rood op. Vorige week kon hij als aanvoerder ook in het oefenduel met Racing Genk niet voor rust bij zichzelf en zijn medespelers zorgen. Van Bommel: ,,Ik te jong? Leeftijd mag geen rol spelen voor een aanvoerder. Het gaat er om dat je door de groep als zodanig wordt geaccepteerd. Dat staat helemaal los van de prestatie van vanavond. Die kun je voor een groot deel verklaren uit het feit dat we met Van Nistelrooij en Nilis twee spelers van wereldformaat missen.''

In de competitie en de Champions League zal komend seizoen blijken hoe zaar dit weegt. En of PSV er niet beter aan had gedaan om te investeren in een geroutineerde spits.