Israel: in Nederland Libanezen opvangen

De Israelische regering heeft Nederland verzocht ongeveer honderd oud-strijders uit het Zuid-Libanese leger (SLA) met hun familie op te nemen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Nederland heeft volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken ,,niet meteen positief'' op het verzoek gereageerd. Uiteindelijk beslist het ministerie van Justitie over toelating van buitenlanders in Nederland. Maar in een geval als dit verlaat Justitie zich op Buitenlandse Zaken, aldus een woordvoerder. ,,Buitenlandse Zaken brengt een advies uit dat voor ons zwaar weegt.'' Volgens de woordvoerder is ,,de besluitvorming vergevorderd. Maar wij gaan daarover eerst de Israelische regering inlichten''.

Het Israelische leger trok zich eind mei halsoverkop terug uit de veiligheidszone in Zuid-Libanon, waarmee een einde kwam aan een bezetting van 22 jaar. Ongeveer zesduizend strijders van het door Israel gesteunde Zuid-Libanese Leger vluchtten met familieleden naar Israel. De Israelische legerleiding had op maximaal duizend vluchtelingen gerekend.

Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft de Israelische regering enkele weken geleden ,,in allerlei richtingen gepolst'' of er landen waren die de Libanezen wilden opnemen. De helft van de groep zou er de voorkeur aan geven in Israel te blijven. De andere helft wil liever vertrekken naar andere landen, waaronder Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen. Ongeveer honderd Libanezen zouden zich het liefst in Nederland willen vestigen in verband met familieleden die hier al wonen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zouden ongeveer vierhonderd Libanezen binnenkort naar Duitsland vertrekken.

De bezetting van Zuid-Libanon was jarenlang een fundamenteel onderdeel van de Israelische veiligheidspolitiek. Noord-Israel moest daarmee worden beschermd tegen Palestijnse aanvallen. De bezetting leidde tot steeds heftiger verzet van de sji'itische Hezbollah-beweging. Israels huidige premier, Barak, beloofde bij zijn aantreden in juli vorig jaar de bezetting van Zuid-Libanon binnen een jaar te beëindigen.