Internationaal

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt begon vanmorgen sterk in reactie op de gunstige cijfers over de ontwikkeling van de werkgelegenheid die afgelopen vrijdag in de Verenigde Staten bekend werden. Dankzij deze cijfers herleeft de hoop dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rentetarieven deze maand ongewijzigd zal laten.

Het Dax-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde een winst van een klein procent op ruim 7.110 punten. Met name de technologiefondsen deden het goed in navolging van de Amerikaanse Nasdaq die afgelopen vrijdag 3,39 procent hoger sloot.

Terwijl de Duitse veiling van frequenties voor een nieuw snel mobiel netwerk (UMTS) zijn tweede week ingaat deed Deutsche Telekom het goed. Het aandeel boekte een koerswinst van 1,71 procent op 46,5 euro. Elektronicagigant Siemens noteerde ruim een procent hoger op 159,50 euro. SAP, het grootste softwarebedrijf van Europa, boekte een winst van een half procent op 249,41 euro. Het bedrijf is van plan de tak SAP Systems Integration (dienstverlening) op 13 september naar de Neuer Markt te brengen, de beurs voor snelgroeiende technologiebedrijven.

LONDEN

De hogere Amerikaanse slotkoersen deden ook in het Verenigd Koninkrijk hun invloed gelden. De Ftse-index van de honderd belangrijkste aandelen noteerde tegen de middag 0,25 procent hoger op 6.381 punten. Aanbieder Vodafone van mobiele telefonie had een negatief effect op de index met een koersval van 3,5 procent. Daarmee leverde het Britse bedrijf een fors deel in van de koerswinst die afgelopen vrijdag werd geboekt.

PARIJS

De Franse beurs boekte vanmorgen een kleine koerswinst (0,35 procent), in lijn met andere Europese beurzen. Telecombedrijf Euqant was een van de uitblinkers.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen fors hoger gesloten. De Nikkei-index, de belangrijkste graadmeter van Azië, steeg 335,35 punten (2,14 procent) tot 16.002,71.

De Nikkei was vrijdag nog op zijn laagste punt in zeventien maanden geëindigd. Nu voerde optimisme de boventoon. Traditionele bedrijven, vooral autoconcerns, deden het erg goed. Technologie-aandelen, die vorige week zorgden voor een zware val van de effectenbeurs in Tokio, presteerden wisselvallig.

Van de overige beurzen in het Verre Oosten viel die in Zuid-Korea op. De Kospi-index in Seoul zakte 4,85 procent door zorgen omtrent het conglomeraat Hyundai. Dat zou deze week met een herstructureringsplan komen om uit de schulden te geraken, maar er is sprake van uitstel tot 19 augustus. De beurs van Hongkong steeg 1,75 procent.