Holocaust-uitspraak rabbijn leidt tot een rel

De zes miljoen joden die in het Hitler-tijdperk werden vermoord, werden door God gestraft omdat ze de zonden van alle voorafgaande geslachten droegen. Met deze theologische opstelling heeft rabbijn Ovadia Yosef, de spirituele leider van de sterke fundamentalistische Shas-partij, gisteren in Israel grote verontwaardiging gewekt.

Volgens rabbijn Ovadia Yosef vonden deze joden de dood om de zonden die door voorafgaande geslachten werden begaan, ongedaan te maken. ,,Stierven ze zinloos'', vroeg hij zich rethorisch af. ,,Nee. (..) Ze reïncarneerden om te boeten.''

Onder druk van de kritiek stelde hij zijn voor veel Israeliërs verbijsterende uitspraak gisteravond bij. Hij stelde vast dat de slachtoffers van het Hitler-bewind ,,heiligen'' zijn en zelf niet hadden gezondigd.

Radio Israel werd gisteren de hele dag overstelpt door woedende luisteraars. Tommi Lapid, leider van de seculiere Shinui-partij zei dat Ovadia Yosef een ,,stapelgekke oude man is die in isolement moet worden geplaatst''. Over radio Israel zei een man op cynische toon dat rabbijn Ovadia Yosef volgens zijn religieuze opvattingen kennelijk blij mag zijn dat Hitler zes miljoen joden heeft laten ombrengen ,,om de wereld te verbeteren''.

Israels opperrabbijn Israel Lau, zelf een overlevende van de holocaust, merkte op dat rabbijn Ovadia Yosef er verstandiger aan zou doen zich niet met de schuldvraag van de holocaust bezig te houden. Daarvoor ligt deze traumatische gebeurtenis in de joodse geschiedenis te dichtbij. President Moshe Katsav, die kort na zijn verkiezingszege op Shimon Peres naar rabbijn Ovadia Yosef ging om hem te bedanken voor de steun van diens Shas-partij, zei dat het beter zou geweest indien de rabbijn dit pijnlijke onderwerp niet had aangeroerd. In dezelfde geest liet premier Barak zich uit.

De rabbijn zei zaterdagavond ook dat premier Ehud Barak geen verstand heeft. ,,Wie maakt er vrede met slangen?'', vroeg hij zich af, doelend op de Palestijnen die volgens hem geen ander doel hebben dan de joden te vermoorden. Concessies over de oude stad van Jeruzalem aan de Palestijnen sloot hij uit.

De Palestijnen hebben gisteren ziedend gereageerd omdat ze door een belangrijke Israelische rabbijn voor slangen zijn uitgemaakt. Tijdens de Libanese oorlog omschreef premier Menahem Begin de Palestijnen ook al eens als kakkerlakken.

Vijftien Israelisch-Arabische advocaten eisen dat de regering rabbijn Ovadia Yosef wegens smaad voor de rechter brengt. De Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi zei gisteren dat het na zo'n uitspraak moeilijk is vrede te maken.