`Gepland protest NPD provocatie'

De aankondiging van de rechtsradicale NPD om bij de Brandenburger Tor in Berlijn een demonstratie te organiseren tegen het Holocaust-monument heeft in Duitsland een golf van protesten losgemaakt.

Vakbonden, politieke partijen en studenten hebben de demonstratie een ,,pure provocatie'' genoemd, waarbij de Brandenburger Tor wordt misbruikt.

Bonden en partijen kondigden tegendemonstraties aan om de NPD-bijeenkomst te verhinderen. De demonstratie, die de NPD zaterdag aankondigde, zal plaatsvinden op 27 januari 2001 – uitgerekend de dag waarop de bevrijding van de gevangenen van het concentratiekamp Auschwitz wordt herdacht. Het Holocaust-monument is vlakbij de Brandenburger Tor gepland, tussen het hotel Adlon en Potsdamer Platz.

,,Het is onbegrijpelijk dat terwijl alle delen van onze samenleving zich zorgen maken over het groeiende rechtsradicalisme, er tegelijkertijd onbeschaamde aanvallen op onze grondwet door extreem-rechts in het hart van de Duitse hoofdstad worden gebagatelliseerd'', zei de Berlijnse minister van Binnenlandse Zaken, Eckhart Werthebach (CDU). Hij kondigde gisteren aan te onderzoeken of de NPD-demonstratie kan worden voorkomen.

Eerder dit jaar leidde een demonstratie op 29 januari van de NPD bij de Brandenburger Tor al tot hevige protesten. Maar het lukte niet met de wet in de hand de demonstratie te verbieden. De NPD, een van de drie extreem-rechtse partijen in Duitsland, wordt beschouwd als belangrijke vergaarbak van neonazistische groepen, die verantwoordelijk zijn voor de golf van geweld de afgelopen jaren tegen buitenlanders en `andersdenkenden'.

De politievakbond eist een demonstratieverbod voor het hele terein rondom de Rijksdag inclusief de Brandenburger Tor ('Bannmeile'). ,,Deze mensen marcheren uitgerekend bij de Brandenburger Tor, het vrijheidssymbool. Dat is ondenkbaar'', zei Gerhard Vogler, voorzitter van de politievakbonden. Maar de regeringspartijen SPD en Groenen wijzen een algeheel demonstratieverbod rondom de Rijksdag af.

Paul Spiegel, voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, heeft opgeroepen tot een brede maatschappelijke alliantie van kunstenaars, politici en kerken tegen extreem-rechts. ,,Wat ik mis is een schok die door de hele maatschappij gaat'', zei Spiegel.