Feyenoord nog kwetsbaar in de defensie

Ondanks de 2-1 overwinning in de oefenwedstrijd tegen Newcastle United realiseerde Feyenoord-coach Bert van Marwijk zich eens te meer dat hij een race tegen de klok voert. Morgenavond spelen de Rotterdammers tegen Sturm Graz volgens hun nieuwe trainer wellicht het belangrijkste duel uit het seizoen, dat in feite nog moet beginnen. Dan staat plaatsing voor de lucratieve Champions League op het spel en het is de vraag of Feyenoord klaar is voor de ontmoeting met de Oostenrijkers.

De overwinning op de Engelsen kon de kwetsbare plekken bij de Rotterdamse nummer drie van de vorige competitie niet verbloemen. Vooral de verdediging van Feyenoord maakte een zwakke indruk. Ferry de Haan, de vervanger van de naar Glasgow Rangers vertrokken Konterman, ging te vaak in de fout. Ook linksback Rzasa en Gyan, de vervanger van de geblesseerde Van Gobbel, wilden nog wel eens een Engelse mogelijkheid inleiden. De van Wimbledon naar Newcastle United verhuisde spits Cort had volgens coach Bobby Robson zeker drie keer moeten scoren.

Gelukkig voor Feyenoord verdedigt Dudek nog steeds het Rotterdamse doel. De Pool voorkwam met fraaie reflexen dat de wapenschouw van Feyenoord in de Kuip op een deceptie uitdraaide. Vergeleken met vorig seizoen is bij Feyenoord toch al weinig veranderd. Leonardo kreeg tegen Newcastle als linksbuiten de voorkeur boven Van Vossen. Het 17-jarige Braziliaanse talent kon echter niet overtuigen en moest in de 55ste minuut plaats maken voor de Zeeuwse international die het overigens weinig beter deed. ,,Leonard is een supertalent, maar hij was erg zenuwachtig'', analyseerde trainer Van Marwijk.

Kornejev mocht in plaats van Cruz in de spits beginnen. De Rus was betrokken bij de openingstreffer van Tomasson in de 18e minuut en maakte na een uur spelen de gelijkmaker van Lee in de 45e minuut ongedaan: 2-1. Dat leverde Kornejev een publiekswissel op, waarna Cruz zich een kwartier lang manifesteerde als een gretige invaller. ,,Als negentien spelers graag willen, kan de twintigste kennelijk niet achter blijven'', constateerde een tevreden Van Marwijk. ,,Ik ben blij dat hij bij Feyenoord blijft. Een gemotiveerde Cruz is zeker voor Feyenoord heel bruikbaar.''

Als beloning voor zijn inzet behoort de Argentijnse spits, die vanwege interlandverplichtingen de gehele voorbereiding miste, tot de selectie voor de uitwedstrijd tegen Sturm Graz. Van Marwijk kan niet beschikken over het geblesseerde duo Van Gastel en Van Gobbel. De aanvallers Somalia en Samardzic zijn gepasseerd voor het eerste duel in de derde voorronde van de Champions League. In het duel met Newcastle United speelde Feyenoord slechts zelden volgens de visie van zijn nieuwe coach, die een aanvallender speelwijze propageert. Dat was Van Marwijk niet ontgaan. Ik besef dat we te veel kansen hebben weggegeven. Dat kan morgenavond in Graz dodelijk zijn.''

Van Marwijk beschouwt de factor tijd op dit moment als zijn grootste probleem. ,,Ik ben nu vijf weken bezig en ik heb de EK-gangers er pas later bij gekregen. Dat is geen ideale situatie. Ik kan in zo'n korte tijd mijn spelers niet mijn manier van voetballen opleggen. Dat vergt meer tijd. Dat wil echter niet zeggen dat ik met veel twijfels naar Oostenrijk afreis. Sturm Graz is een stugge ervaren ploeg, maar ze geven veel kansen weg. Tegen Newcastle hebben we bewezen dat we niet veel mogelijkheden nodig hebben. Ik heb vier kansen en twee doelpunten geteld. Daarom overheerst voor mij ondanks enkele mindere punten nog steeds het optimisme.''

Vooral ook omdat Sturm Graz verdedigend kwetsbaar is. ,,Dat elftal beschikt over veel routine'', zo analyseerde Van Marwijk de formatie die zich de afgelopen twee seizoenen voor de Champions League kwalificeerde. ,,Ze spelen een beetje Duits, komen heel snel uit de verdediging. Wij zullen zuinig met balbezit moeten zijn. Ook in de voorhoede.''

Sturm Graz kan in het Arnold Schwarzenegger-stadion niet beschikken over de grote vedette van de nummer twee van de vorige Oostenrijkse competitie. Topscorer Ivica Vastic van de kampioen van 1998 en 1999 is geblesseerd en niet op tijd fit voor het duel met de Rotterdammers.