Een `normale' week in Duitsland

In Duitsland neemt de zorg toe over rechtsradicaal geweld. Vrijwel elke dag worden er nieuwe incidenten gemeld. De oogst van afgelopen week.

Zwarten worden achtervolgd, een Indiër wordt in de trein gemolesteerd, joodse graven worden met hakenkruisen besmeurd, Nederlandse studenten worden in geslagen. Een `normale' week in Duitsland.

Zaterdag 29 juli

Eisenach (Thüringen): Vier rechtsradicale jongeren vallen twee mannen uit Togo en Soedan aan, slaan ze en jagen ze door de stad. De daders worden opgepakt.

Lichtenow (Brandenburg): 15 extreem-rechtse jongeren schreeuwen in een tentenkamp bij Lichtenow vijandige leuzen tegen buitenlanders. De politie pakt de jongeren op en neemt vlaggen met hakenkruisen in beslag.

Warnemünde (Meckelenburg-Voorpommeren): Er vallen drie gewonden bij een knokpartij tussen rechtsradicale Oost-Duitsers en de bemanning van het jacht Norwegian Dream.

Zondag 30 juli

Potsdam (Brandenburg): In een tram wordt een zwarte door drie dronken rechts-radicalen aangevallen. Het slachtoffer vlucht.

München (Beieren): Een groep van 30 skinheads valt in de S-Bahn een Aziaat aan. Een passagier waarschuwt de politie met z'n mobiele telefoon. Tien skinheads worden opgepakt.

Maandag 31 juli

Leipzig (Saksen): Rechtsradicalen besmeuren auto's en muren met hakenkruisen en neonazistische leuzen. Schade: 15.000 mark.

Chemnitz (Saksen): Zeven Duitse jongeren vallen een Irakees gezin aan. De zeven jaar oude baby wordt in het gezicht gewond omdat een van de jongeren de kinderwagen omvertrekt. De jongeren worden opgepakt.

Dinsdag 1 augustus

Potsdam (Brandenburg): De joodse gemeenschap meldt dat onbekenden anti-semitische leuzen op een van hun onderwijsinstellingen hebben geschilderd.

Berlijn: De politie zet een landelijke klopjacht in naar een 24-jarige skinhead (`White Power'), die samen met drie vrienden een 51-jarige dakloze heeft doodgetrapt.

Döbeln (Saksen): Drie dronken Duitsers bedreigen een groep Sinti met pistolen. Twee daders worden gearresteerd. Een van hen vlucht.

Woensdag 2 augustus

Bielefeld (Noordrijn-Westfalen): Op een station slaat een bijna 2 meter lange skinhead een gekleurde 13-jarige scholier en een 15-jarige Roemeen met de vuist in het gezicht. De werkloze metaalarbeider wordt opgepakt.

Eisenach (Thüringen): Tien rechtsradicalen worden opgepakt omdat ze Sieg Heil hebben geroepen.

Essen (Noordrijn-Westfalen): Een steen zo groot als een vuist, waaraan een briefje met nazi-leuzen hangt, wordt door de slaapkamerruit gegooid van een Marokkaans gezin. Niemand raakt gewond.

Donderdag 3 augustus

Leipzig (Saksen): In een trein van Leipzig naar Torgau slaan vijf rechtsradicalen tussen 17 en 21 jaar een Indiër in elkaar. De mannen worden gearresteerd.

Döbeln (Saksen): Vier rechtsradicalen van 20 tot 24 jaar worden tot verschillende jaren celstraf veroordeeld omdat ze een ravage hebben aangericht in een jongerenclub en twee agenten verwondden.

Pöhl (Saksen): Zeven neonazi's richten vernielingen aan op een camping. Ze worden opgepakt.

Mönchengladbach (Noordrijn-Westfalen): Skinheads bedreigen asielzoekers met ijzeren stangen. Twee dagen eerder had de groep twee asielzoekers uit Sierra Leone achtervolgd. Drie skins worden opgepakt.

Vrijdag 4 augustus

Jena (Thüringen): Bij een tramhalte worden twee Nederlandse studenten van 22 en 23 jaar door skinheads aangevallen, die Sieg Heil roepen. Ze lopen lichte verwondingen op.

Wismar (Meckelenburg-Voorpommeren): Een rechtsradicale jongere gooit een brandbom in de kelder van een crèche, waarvan hij vermoedt dat er daklozen wonen. De crèche stond leeg. De dader wordt opgepakt.

Rostock (Meckelenburg-Voorpommeren): 36 rechtsradicalen vallen een stand aan van de beweging `Jongeren tegen extreem-rechts'. Er ontstaat een knokpartij. De politie pakt 29 mannen en 7 vrouwen op.

Eisenach (Thüringen): De politie zet negen rechtsradicalen een nacht in de cel, omdat ze gedreigd hebben een demonstratie tegen racisme te verstoren. De leider is een bekend NPD-lid.

Bernkastel (Rijnland-Palts): Twee mannen worden bij het schilderen van hakenkruisen en SS-runentekens betrapt en door voorbijgangers vastgehouden tot de politie arriveert.

Zaterdag 5 augustus

Deggendorf (Beieren): Een groep neonazi's slaat een 21-jarige Duitser in elkaar vanwege zijn mediterrane uiterlijk. Ook twee vrienden raken zwaar gewond. De neonazi's ontkomen.

Weimar (Thüringen): De politie pakt 100 rechtsradicalen op, die op weg waren naar een demonstratie in Bad Berka. De rechter had de demonstratie verboden.

Eisenach (Thüringen): De politie pakt 100 rechtsradicale jongeren op die aan de verboden demonstratie in Bad Berka willen meedoen.

Tostedt (Nedersaksen): 400 agenten en 50 leden van de mobiele eenheid worden ingezet bij een demonstratie van 250 rechtsradicale Jonge Nationaaldemocraten, de jongerenorganisatie van de NPD.

Lössnitz (Saksen): De politie heft een bijeenkomst op van 100 rechtsradicalen, die daarvoor geen toestemmingen hadden.

Rockenhausen (Rijnland-Palts): Joodse grafstenen worden door onbekenden besmeurd met hakenkruisen en SS-tekens.

Freilassing (Beieren): De politie verbiedt een demonstratie van rechtsradicalen.

Düsseldorf (Noordrijn-Westfalen): Een demonstratie van 2.000 burgers tegen rechtsradicaal geweld voert langs het S-Bahnhof waar op 27 juli een bom ontplofte in een groep reizigers, onder wie zes joden. Daders nog onbekend.

    • Michèle de Waard