`Amazon is verschrikkelijk'

Jason Pontin, columnist en redacteur van het toonaangevende internetmagazine Red Herring, heeft het virtuele warenhuis Amazon gebrandmerkt als ,,een verschrikkelijk bedrijf''. Om de torenhoge beurskoers te rechtvaardigen zou Amazon de komende twintig jaar elk jaar een omzetstijging van 80 procent moeten bewerkstelligen, beweert Pontin.

Pontin doet zijn uitspraken in Sunday Business naar aanleiding van een interview dat hij vorige week had met Jeff Bezos, de oprichter van Amazon die vorig jaar door het tijdschrift Time nog werd uitgeroepen tot man van het jaar.

Bezos ligt onder vuur wegens slechte halfjaarcijfers en het vertrek van Amazon-topman Joe Galli. Amazon, dat erg terughoudend is met het naar buiten brengen van gedetailleerde informatie, is een `typisch' internet-bedrijf met snelle omzetgroei gepaard met een forse toename van het netto-verlies.

De Red Herring-columnist wilde van Bezos weten hoe hij fikse kortingen kan blijven geven op boeken en andere gebruiksartikelen als de exploitatiekosten van Amazon hoger zijn dan die van de (duurdere) concurrenten. Pontin schat die kosten voor Amazon op 14 procent, terwijl die van boekhandelaar Barnes & Noble's 6 procent bedragen.

Bezos antwoordde dat zijn bedrijf overeind bleef dankzij het geld dat het van de beurs ophaalt en door het aangaan van schulden. Maar met de koers gaat het nu juist heel slecht. Die zakte vorige week weg naar het niveau van december 1998.

Pontin drong aan op een duidelijker en beter antwoord, maar kreeg uiteindelijk te horen dat alles ,,in orde'' is. Het ontwijkende antwoord maakte de columnist naar eigen zeggen woedend. ,,Bezos heeft de gave om niet dom te klinken, terwijl hij niets zegt'', aldus Pontin. ,, Je blijft achter met het gevoel: kan deze giechelende maniak misschien gelijk hebben. Of, anders gezegd: is hij gek of zijn wij dat?''