AEX rekent op claim hoeklieden

Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) houdt er rekening mee dat de hoekmansbedrijven op de Amsterdamse beurs een claim van 275 miljoen gulden indienen als de AEX met de beurzen van Brussel en Parijs fuseert. Dat blijkt uit het fusiedocument dat Euronext, de nieuw te vormen Europese beurs, vandaag heeft gepubliceerd.

De hoekmansbedrijven – Van der Moolen, AOT, Bever en Susquehanna – willen gecompenseerd worden voor het feit dat de traditionele rol van de hoekman na de fusie is uitgespeeld. Als de fusie doorgaat, zal de nieuwe beurs namelijk met het Franse handelssysteem NSC gaan werken. Dat systeem kent de rol van de hoekman niet, zodat de hoekmansbedrijven omzet en winst mis zullen lopen. Daarvoor willen zij een tegemoetkoming. Mochten de onderhandelingen over de compensatie mislukken, dan houdt de AEX rekening met een claim van 275 miljoen gulden.

De beurs en de hoekmansbedrijven zijn al geruime tijd in onderhandeling over de manier waarop de overgang naar het nieuwe systeem het best kan worden geregeld. Het is de bedoeling van Euronext om NSC vanaf de zomer van 2001 in te voeren. Voor die tijd moet er een vergelijk met de hoekmannen zijn bereikt, aldus een woordvoerder van de AEX. Dat geeft de hoekmansbedrijven bijna een jaar de tijd om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden.

Volgens R. Zieck, voorzitter van de Vereniging van Hoeklieden, is een financiële tegemoetkoming slechts een van de aspecten die in de onderhandelingen met de beurs aan bod komen. Zieck gaat ervan uit dat zijn vereniging een overeenkomst met de beurs zal bereiken, en dat het indienen van een claim niet noodzakelijk zal zijn.

Het systeem NSC wordt nu al op de Parijse beurs gebruikt. De Franse beurs werkt met zogeheten `animateurs', die minder verplichtingen en privileges hebben dan de Amsterdamse hoeklieden. Zo moeten de Amsterdamse hoeklieden voortdurend prijzen afgeven voor de aandelen waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Animateurs doen dat maar enkele malen per dag. Volgens Zieck zorgen de hoeklieden er zo voor dat de verhandelbaarheid wordt gewaarborgd, met name die van de kleinere, lokale fondsen. De hoekmansbedrijven willen niet dat deze rol van liquiditeitsverschaffer verloren gaat.