Activist voor mensenrechten in Egypte `spion VS'

De prominente Egyptische mensenrechtenactivist Saadeddin Ibrahim, die een maand geleden werd gearresteerd, wordt beschuldigd van spionage voor de VS. Dat heeft gisteren een van zijn verdedigers laten weten.

Ibrahim, die naast de Egyptische ook de Amerikaanse nationaliteit bezit, heeft volgens de aanklacht de militaire, politieke en economische belangen van Egypte geschaad. Hij zou dat hebben gedaan tijdens een conferentie die zes jaar geleden, in april 1994, in de VS werd gehouden. Die conferentie, georganiseerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie, was onder andere gewijd aan de rol van het islamitische extremisme in Egypte. Ibrahim hield een lezing, waarin hij zich zou hebben afgevraagd waarom Egypte met de Amerikanen militaire manoeuvres houdt en waarom Egypte Amerikaanse hulp aanneemt. Egypte is de op één na grootste ontvanger van Amerikaanse hulp in de wereld.

Volgens bronnen bij de rechtbank wordt Ibrahim daarnaast verdacht van het aannemen van Israelisch geld voor zijn onderzoek naar de opvattingen van Egyptische en andere Arabische oppositiegroeperingen over vrede tussen Israel en de Arabische landen. Als Ibrahim schuldig wordt bevonden aan spionage, kan hij levenslange gevangenisstraf krijgen.

De verdediger van Ibrahim zei gisteren dat de zaak-Ibrahim met de spionagebeschuldiging een hoogst ernstige wending heeft genomen. ,,De interventie van president Mubarak is nodig om deze farce te beëindigen'', zo zei hij. Hij zei dat de conferentie in 1994 was bijgewoond door elf vertegenwoordigers van de Egyptische ambassade in Washington, onder wie de Egyptische ambassadeur, die nu minister van Sport is, en twee generaals.

Ibrahim, hoogleraar sociologie aan de Amerikaanse universiteit in Kairo, werd aanvankelijk verdacht van het schaden van het imago van Egypte door een subsidie van de Europese Unie aan te nemen zonder permissie van de Egyptische overheid en van het vervalsen van kiesbiljetten. Volgens bronnen bij de rechtbank is besloten de zaak tegen Ibrahim te bespoedigen wegens kritiek op zijn detentie zonder formele aanklacht, vooral van Amerikaanse zijde.

In de Amerikaanse media is veel aandacht besteed aan de aanhouding van Ibrahim. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde de aanhouding van Ibrahim zaterdag als ,,een mensenrechtenzaak'' en ,,een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting in Egypte''.