`Wat maakt dat man een geit verkracht?'

Is het bedrijven van seks met een dier een psychische afwijking, zoals een keurcorps van blanke Zuid-Afrikaanse wetenschappers beweert? Of is het neuken van een geit of een kip zo oud als de wereld en heel gebruikelijk op het Afrikaanse platteland, zoals zwarte Afrikaanse krantenlezers denken? Over deze kwestie is in Zuid-Afrika een verhit debat ontstaan.

Aanleiding is de aanhouding vorige week van een jonge werkloze landarbeider in de Noordelijke Provincie. Matome Ralepelle werd op heterdaad betrapt toen hij in een kraal in de plaats Bolobedu een zwangere geit verkrachtte. De geit overleed korte tijd later. De oorzaak van de dood kon niet worden vastgesteld.

`Wat maakt dat een man een geit verkracht?'. Onder die kop maakt het Zuid-Afrikaanse dagblad Daily Mail & Guardian uitgebreid melding van het ,,schokkende incident'', dat volgens de krant niet meer is dan het topje van een ijsberg. Tussen 1996 en 1999 rapporteerde de Zuid-Afrikaanse politie in totaal 284 gevallen van seks met beesten. In meer dan de helft van de gevallen kwam het tot een rechtszaak. In minder dan een kwart van die zaken rolde daar een veroordeling uit. Matome Ralepelle zal zich op 29 augustus voor de rechtbank in Bolobedu moeten verantwoorden.

In het artikel in de Daily Mail & Guardian veroordeelt de psycholoog dr. Marc Joffe het bedrijven van seks met dieren als gestoord en primitief gedrag. Hij spreekt van een ,,afwijking'' die ,,waarschijnlijk als een daad van woede'' uitgelegd moet worden. Hij zegt ook dat dit gedrag meestal voorkomt bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen of erg lage intelligentie.

Een aantal zwarte lezers heeft in Afrikaanse nieuwsgroepen op internet honend en met verontwaardiging op dit ,,nuffige blanke oordeel'' gereageerd.

Zij zeggen dat seks met dieren op het Afrikaanse platteland al eeuwenlang op grote schaal voorkomt, en dat vooral tienerjongens die nog nooit omgang hebben gehad met een vrouw, daartoe hun toevlucht nemen. De gemeenschap staat dit oogluikend toe, zolang de dieren geen blijvende schade ondervinden en het niet openlijk gebeurt. Het doen is niet taboe; het betrapt worden is een schande.

De Afrikaanse lezers wijzen erop dat seks met dieren in alle culturen voorkomt. Ze halen een onderzoek van een halve eeuw geleden aan, waaruit bleek dat acht procent van de Amerikaanse mannen seksueel contact had gehad met dieren en bijna de helft van alle Amerikaanse jongens op het platteland.